Ekspert: Nedbryd grænse mellem indhold og annoncer

Medievirksomhederne vil gerne sælge online annonceplads, men helst i afgrænsede bannere. Det er ikke godt nok, siger digital ekspert.
Tine Brødegaard Hansen

Medievirksomhederne vil gerne sælge online annonceplads, men helst i afgrænsede bannere. Det er ikke godt nok, siger digital ekspert.

"Der er mange muligheder på nettet, men de bliver ikke udnyttet. Hvorfor tilbyder tv2.dk ikke en bonusordning som for eksempel en event, eller nogle ekstra applikationer til browseren som me.dium, hvis man melder sig ind som bruger på tv2.dk?" siger Paul Clements til MediaWatch.

Han er kreativ direktør i det digitale reklamebureau TBWA\Play, der fra 1. april smelter sammen med TBWA\Copenhagen og bliver til TBWA\. Desuden er han en af kun fire danskere, der skal sidde i juryen ved Cannes Lions.

Og så er han en mand med en mission: nedbryd grænserne. Det gælder grænserne mellem reklamebureauer og mediebureauer, de digitale grænser for hvad man kan med indhold og annoncer online og ikke mindst grænserne for hvad der plejer at virke, når man vil nå den moderne mediebruger.

"Brugeren skal tilbyde noget ekstra af annoncøren, som kan sponsorere ekstra tjenester på net-avisernes sites for eksempel. Det kan være at man taler live sammen i browseren eller laver sin egen afstemning. En funktion på sitet kan læse indholdet højt, der kan vises en film eller Canon kan sponsorere printerknappen," siger Paul Clements.

Hans mantra er 'gør noget andet, tilbyd noget mere', brug teknikken 'Disruption', for han er dødtræt af de samme kedelige kampagner på side tre i Politiken, 30 sekunders tv-spots og den anonyme bannerannonce øverst på de forskellige mediesites for netaviser og tv-stationer.

Er det ikke klart, at medievirksomhederne er nervøse for at annoncerne skal overskygge det redaktionelle indhold?

Jo, men så snart brugeren slipper musen, så stopper den grafik man har lavet, der for eksempel går ud på at brænde huller i sitet. Det skal være slutbrugeren der bestemmer over annoncerne, det er deres browser, men et fedt banner kan også tilbyde værdi til net-avisen.

Risikerer man ikke at der bliver for meget visuelt støj på sitet, hvis grafikken er voldsom, bannere udvides og hvis der er en masse valg at træffe?

Den beslutning ligger også hos forbrugeren, hvis de ikke vil have det, skal de bare fjerne musen, hvis de vil have de ekstra tjenester annoncørerne tilbyder, så må de tage det med. Hvis det er underholdende og godt lavet vil folk også gerne se annoncerne.

Mediebureauerne måler på klik, men det er for gammeldags, mit budskab kan godt komme ud uden at folk klikker på et banner. Når brugeren endelig finder det de vil læse på et site, så bliver de typisk forstyrret af et fedt banner de også gerne vil se, det afleder dem og de ryger væk fra siden, fordi de skal klikke sig ind på et banner. Det gider man ikke, det er unødvendigt.

Så du helst at mediebureauerne blandede sig uden om annoncekampagners indhold og udformning?

Nej, det er bedst, hvis både mediebureauet og vi på reklamebureauerne rådgiver. Jeg syntes også vi har en god dialog med mediebureauerne og samarbejder med et hav af dem. Det får vi alle bedre produkter ud af. Mediebureauerne ved for eksempel, hvor man får mest for sine penge. Derfor gælder det om at fokusere på kunden og ikke på, hvem der ejer annonceideen eller at kæmpe indbyrdes mellem medie- og reklamefolk, vi skal bare snakke sammen.

Der er meget bullshit der går med at diskutere hvem der er bedst, og hvem der ejer kampagnen, men det gælder om at få glade kunder for os alle, det gælder ikke om hvem der kan tisse højest. Men vi skal bare arbejde sammen i partnerskab og levere de bedste løsninger. Mediet skal understøtte budskabet, det kaldes Media arts og det er det vi skal lave.

Hvad skal de gamle dagblade som Berlingske Tidende og Jyllands-Posten gøre for at blive interessante for en som dig?

De skal tilbyde mere end en bannerplads. Mangler jeres nyheds-site nogle tjenester? Så kan vi lave aftaler om sponsorater af det. Eller andre nye tjenester, indhold, funktioner fra annoncøren. Hvis der er brug for en bestemt tjeneste kunne en sponsor som Totalkredit betale for den funktion til en boligsektion på nettet.

Men rent kreativt tænker vi da helt klart i, om ikke vi rammer mere rigtigt med en kampagne på et site som Denmark by night frem for at gå efter Jyllands-Posten og andre gamle mediehuse. Det er jo set før. Vi skal være til stede hvor vores målgruppe er, og ikke hvor de plejer at være.

Det gælder om at have en god dialog. Mere af det, tak. Drop bull shit bingo når der diskuteres digitale løsninger, så kan kunden godt følge med og det bliver meget mere interessant for brugerne. Det er vigtigt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også