En del af Watch Medier

MediaWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Magasiner
  • Forlag
  • Politik
  • Debat
  • Navne
20.12.2022kl. 12.55

Stor mediekoncern ser ind i hul på 100 millioner i budgettet

Godt 50 ansatte skal afskediges, og flere udviklingsprojekter bliver nedlagt, for at finde 100 mio. kr. i 2023 i Jysk Fynske Medier. Adm. direktør Jesper Rosener fortæller om de økonomiske vanskeligheder.
Foto: Joachim Ladefoged/ERH
af JULIE FOGDE

Jysk Fynske Medier har tirsdag morgen varslet 50 stillingsnedlæggelser i mediehuset, der står bag bl.a. 15 dagblade, 62 ugeaviser, en stribe digitale medier og radiostationer. 

Koncernen er landets største udgiver af lokale og regionale medier. Og den er som flere andre ramt af en perfekt storm med stigende papir- og energipriser, udfordret indholdssalg og fremskrivning på bl.a. annoncesalg, som er lavere i 2023, end hvad forventningen var inden sommerferien. 

”Når vi lægger det hele sammen, beløber det sig til mere end 100 mio. kr., vi har skullet finde i budgettet i 2023. Som jeg også fortalte i efteråret, har vi haft udfordringer med især indholdssalget og opsigelse af abonnementer siden begyndelsen af året på grund af inflationen. Men problemerne er kun blevet større og større,” siger Jesper Rosener.

Om Jysk Fynske Medier

Jysk Fynske Medier blev grundlagt i 2014 og godkendt af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen året efter.

Koncernen blev dannet ved fusion og Syddanske Medier, Jyske Medier og Fynske Medier, og i 2016 blev Midtjyske Medier også en del af det.

Selskabet udgiver udgiver 15 dagblade, 62 ugeaviser, driver en række lokale, digitale medier, fem radiostationer, trykkerier og flere tilstødende virksomheder, heriblandt kommunikationsvirksomheden Step og onlineportalerne Spotdeal, deal.dk samt Gul og Gratis.

I dag beskæftiger koncernen omkring 1.600 medarbejdere.

Ejerkredsen bag Jysk Fynske Medier tæller Jyske Medier, Den Sydvestjydske Venstrepresse og Fynske Medier, som igen er ejet af forskellige fonde, holdingselskaber, private aktionærer og andelshavere.

Administrerende direktør siden fusionen er Jesper Rosener.

Mediekoncernen har ekstraordinært fået tilsagn fra ejerne om, at direktionen kunne arbejde med budgetlægningen for 2023 frem til mandag, hvor planen for at finde besparelser for omkring 100 mio. kr. blev endeligt godkendt af bestyrelsen.

Afskedigelsen af 50 medarbejdere giver langt fra en årlig besparelse på 100 mio. kr. Dertil kommer en generelt strammere økonomistyring og lukning af flere interne udviklingsprojekter. Men især et frasalg af en større ejendom giver en ekstraordinær indtægt næste år, som Jysk Fynske Mediers ejerkreds har givet lov til at indtægtsføre som en del af budgetlægningen.

”Det har gjort, vi har kunnet afbøde en del af konsekvenserne af den økonomiske situation. Vores ejere har sådan set hjulpet os med at finde det, vi manglede i budgettet. Beskeden fra dem er så, at vi skal arbejde i 2023 med at lukke det hul, som bliver efterladt i budgettet fra 2024,” fortæller Jesper Rosener.

Overenskomstforhandlinger bliver afgørende

Det er ikke første gang, Jysk Fynske Mediers aktionærer har slækket på kravene til mediehusets økonomiske resultater for at reducere konsekvenskerne af en sparerunde. I forbindelse med den seneste store sparerunde i 2020 gav ejergruppen afkald på betaling for udgiverrettigheder, som er 17,5 mio. kr. årligt, samt sænkede sine overskudsforventningerne til selskabet til fem mio. kr. årligt til og med 2024. 

Topchefen understreger at, selvom det er relativt få afskedigelser i forhold til, hvad der ellers ville have været nødvendigt, er det stadig er en trist situation at skulle sige farvel 50 medarbejdere, hvoraf 22 forventes at skulle findes blandt redaktionelle medarbejdere. 

Jysk Fynske Medier beskæftiger omkring 500 redaktionelle medarbejdere og samlet godt 1.600 personer. Det svarer til, at det er mellem 3,3 og 4,4 pct. af selskabets ansatte, der skal opsiges. Hvordan opsigelserne kommer til at blive fordelt, ønsker Jesper Rosener ikke at konkretisere på nuværende tidspunkt.

Forhandlinger med tillidsfolk om afskedigelser blev indledt i denne uge og vil pågå gennem januar. De endelige opsigelser vil blive gennemført i slutningen af januar, fortæller Jesper Rosener.

Hvis jeg skal give mere end to pct., så bliver det mødt med yderligere besparelser i Jysk Fynske Medier,

Jesper Rosener, adm. direktør

Det er dog ikke uden forbehold. Der er i Jysk Fynske Mediers budget for 2023 afsat et loft på to pct. over de lønstigninger, som skal forhandles på plads i de forestående overenskomstforhandlinger. Det kan der ikke rokkes en tomme ved, fortæller Jesper Rosener.

”Det betyder også, at hvis overenskomstforhandlingerne kommer til at medføre, jeg skal give mere end to pct., så bliver det mødt med yderligere besparelser i Jysk Fynske Medier.”

Er det en ultimativ melding?

”Det er en ultimativ melding, ja.”

Fastholder investeringspulje, men...

Jysk Fynske Medier budgetterer jævnfør kravet fra ejerkredsen med et overskud på fem mio. kr. i 2023 efter gennemførelsen af besparelserne og frasalget af en ejendom. Det indebærer, at koncernen holder fast i sin investeringspulje på 52,5 mio. kr. årligt, som blev afsat tilbage i 2020 som led i arbejdet med at omstille og fremtidssikre mediehuset.

Men en del af projekterne, der hidtil er blevet investeret i, vil blive droppet for i stedet at allokere en større del af ressourcerne i udviklingen af personalisering af indhold og den såkaldte login-strategi, der er Jysk Fynske Mediers udvikling af digitale betalingsmedier.

Vi kommer til at fokusere på få, men til gengæld store, investeringer,

Jesper Rosener, adm. direktør

”Det er hovedparten af de investeringer, vi kommer til at gøre i 2023,” siger Jesper Rosener.

”Vi kommer til at fokusere på få, men til gengæld store, investeringer. Det er især med henblik på at understøtte og udvikle vores indholdssalg. Det er vores vurdering, at det er absolut nødvendigt. Derfor holder vi fast i det.”

Beholder lokalmedier

Hvor udviklingsbudgettet skal trimmes, og hvilke projekter der bliver skåret fra, er endnu ikke helt fastlagt, fortæller han. Selskabet skal gennem det, han kalder et hard reset, hvor alle projekter bliver gennemgået. Kun dem, han og den øvrige ledelse vurderer er de vigtigste for koncernen, vil fortsætte.

Blandt de større investeringsprojekter er mediehusets lokalsats med 24 digitale betalingsmedier, herunder en håndfuld erhvervsmedier, som Jysk Fynske Medier satte i søen i foråret 2021. Finansieringen til at løbe de mange nye lokalmedier i gang er hentet i udviklingspuljen, og da projektet blev skudt i gang sidste år, lød forventningen, at udgifterne ville beløbe sig i omkring 30 mio. kr. over de første 2,5 år. 

Ingen af de 24 lokalmedier bliver lukket på nuværende tidspunkt, oplyser Jesper Rosener.

”Men de vil blive påvirket. De kommer ikke til at stå med de samme kræfter efter den runde her, som de havde før. Vi tror stadigvæk på dem, og vi har også en god udvikling, men det går bare for langsomt,” siger han.

Sværere fra start i 2023

Selvom der skal findes over 100 mio. kr. i næste års budget, er forventningen til avisernes annonce- og indholdssalg næste år, at det vil falde mindre, end koncernen har set i 2022. 

Den store udfordring for koncernen er, at indgangsniveauet til 2023 er lavere, end hvad der tidligere har været budgettet med, hvilket giver udfordringer med at få de økonomiske ender til at mødes, allerede inden der overhovedet er taget hul på året.

”Det koster noget at lukke det gap. Til gengæld er vi stadig super ambitiøse på både indholds- og annoncesalg næste år i forhold til markedssituationen, vi ser ind i. Procentuelt forventer vi et lavere fald,” siger Jesper Rosener.

”Det er et meget ambitiøst budget, vi har lagt og dermed også med større risiko.”

Havde de to regeringer, der senest har siddet på magten, implementeret de øgede støttepuljer til lokale og regionale aviser, som der har været bred politisk enighed om siden 2018, havde Jysk Fynske Medier ikke været nødsaget til at afskedige 50 medarbejdere i dag.

Men grundet regeringsskifter og langsomme medieforhandlinger er ingen af de to seneste medieaftaler nået igennem lovgivningsarbejdet, inden flertallet er skiftet. Og nu retter Jesper Rosener kritik af politikerne for at ikke at reagere, selvom de i årevis har anerkendt et behov for økonomisk støtte til især de lokale og regionale medier.

”Hvorfor sker der ikke noget politisk? Der har været to regeringsskifter nu, hvor der ikke er sket noget som helst. Jeg må bare sige, i forhold til at passe på vores demokrati og samlingskraft, så er der nogle politikere, der sidder på deres hænder, og det vil jeg inderligt bede dem om, at de snart holder op med,” siger han.

Relaterede artikler:

  • Foto: Joachim Ladefoged/ERH

    Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

    For abonnenter

  • Foto: Joachim Ladefoged/ERH

    Jysk Fynske-topchef: "Det er nogle enorme mekanismer, der ryger ind over os"

    For abonnenter

  • JP/Politikens Hus har hovedsæde på Rådhuspladsen i København. | Foto: Jens Hartmann

    Professor i medieøkonomi: JP/Pol-nedskæringer er "ikke alarmerende"

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Aller Media gennemførte i denne uge sin anden fyringsrunde på få måneder. | Foto: Pr Aller Foto og Video
TV

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelser i Aller Media og DR, stillingsnedlæggelser hos Kristeligt Dagblad, danske medier på Tiktok og TV 2 i førersædet, når det kommer til at tiltrække læsere. Få overblik over ugens største nyheder.
  • Medieklummen: 2023 er året, hvor du arbejder med AI: Her er 9 værktøjer til at komme i gang
  • Mediechef er blandt de syv opsagte i Aller Media

For abonnenter

Foto: Jonas Olufson
MediaWatch

Kulturminister sigter efter medieforlig inden sommerferien

Foto: Pr, Filmfyn
Medienyt

Filmfyn laver ny organisationsstruktur

For abonnenter

Foto: Ebbe Rosendahl / Tv 2
TV

TV 2 flytter aftenfladen til Odense

For abonnenter

Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Medienyt

Disney tygger på salg af flere film og serier til rivaler

Den iranske filminstruktør Jafar Panahi smilende i sit hjem i 2010. Dengang lige efter han var blevet løsladt efter en fængselsdom. Han regnes som en af Irans vigtigste filminstruktører og er en torn i øjet på det religiøse regime. | Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Medienyt

Iransk filminstruktør og vinder af Guldbjørn er løsladt i Iran

Læs også

Foto: Joachim Ladefoged/ERH
Aviser

Yderligere afskedigelser i Jysk Fynsk afhænger af to aftaler

Tilsagn fra mediekoncernens ejerfonde holder hånden under 20 stillinger i ny sparerunde – men på betingelse af, at medarbejdere accepterer to aftaler. Ellers skal der skæres yderligere, fortæller topchef.

For abonnenter

Foto: Jysk Fynske Medier/pr
Medienyt

Afskedigelsesrunde er gennemført i JFM: I alt 44 medarbejdere fratræder

39 medarbejdere er afskediget i koncernen, mens yderligere fem har fået en aftale om frivillig fratrædelse. I alt 57 er direkte berørt af besparelser. 

For abonnenter

Foto: Jysk Fynske Medier/PR
MediaWatch

21 redaktionelle medarbejdere fratræder i JFM

Forhandlingerne om afskedigelser er nu afsluttet i mediekoncernen, fortæller tillidsrepræsentant. Men nye forhandlinger om overenskomst og ekstra aftaler begynder i næste måned.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Disney tygger på salg af flere film og serier til rivaler – 10.02
  • Iransk filminstruktør og vinder af Guldbjørn er løsladt i Iran – 09.54
  • Microsoft: Iranere stod bag hackerangreb på Charlie Hebdo – 09.09
  • Briefing: Ugen i mediebranchen – 3. feb.
  • Kulturminister sigter efter medieforlig inden sommerferien – 3. feb.
  • Amazon sætter ekspansion af supermarkeder på pause – 3. feb.
  • Filmfyn laver ny organisationsstruktur – 3. feb.
  • TV 2 flytter aftenfladen til Odense – 3. feb.
  • Danske medier på Tiktok: Risikoen er værd at løbe – 3. feb.
  • Amazon Prime Videos storsatsning har tiltrukket over 100 mio. seere – 3. feb.
  • Medlemmer er utilfredse med lukkethed om Medieansvarsudvalgets arbejde – 3. feb.
  • ChatGPT runder 100 millioner brugere og løfter sløret for betalingstjeneste – 3. feb.
  • Andelen af nydanskere i filmbranchen er stigende – 3. feb.
  • Erfaren undersøgende journalist bliver chef for nyt gravercenter – 3. feb.
  • Better Collective køber andel i betting- og mediefirma – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Digital Marketing Manager Copenhagen

  • Redaktionschef til DR Syd

  • Publiceringsredaktør til DRTV

  • People Manager for Upright Music

  • Chefredaktør til Fyns Amts avis

  • Politisk journalist til Avisen Danmark

  • Stream-tilrettelægger til TV 2 Fyn - vikariat

  • Fagbladet Folkeskolen søger ambitiøs kommerciel chef

  • Ledende producer til TV 2 Fyn

  • Producer med lyst til digital udvikling søges til TV 2 Fyn

  • SoMe Manager

  • DR Nyheder søger fem tværmedielle reportere til ny redaktion i Sydney

  • Life science journalist

  • Teamleder med strategisk blik på sociale medier til TV2.DK

Se flere jobs

Watch Job

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Erfaren IT Supporter

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

Se flere jobs

Job

  • Digital Marketing Manager Copenhagen

  • Redaktionschef til DR Syd

  • Publiceringsredaktør til DRTV

  • People Manager for Upright Music

  • Chefredaktør til Fyns Amts avis

  • Politisk journalist til Avisen Danmark

  • Stream-tilrettelægger til TV 2 Fyn - vikariat

  • Fagbladet Folkeskolen søger ambitiøs kommerciel chef

  • Ledende producer til TV 2 Fyn

  • Producer med lyst til digital udvikling søges til TV 2 Fyn

  • SoMe Manager

  • DR Nyheder søger fem tværmedielle reportere til ny redaktion i Sydney

  • Life science journalist

  • Teamleder med strategisk blik på sociale medier til TV2.DK

Se flere jobs

Kolofon

MediaWatch
Søg

Sektioner

  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Magasiner
  • Forlag
  • Politik
  • Debat
  • Navne
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Julie Mia Fogde

julie@mediawatch.dk

Tlf.: +45 3330 8301

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7447

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7447

Job

Abonnement

Prøv MediaWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

mediawatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7447

Læs mere om abonnement her

Adresse

MediaWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8365

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © MediaWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
MediaWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge