Medierådgiver: Drop Facebook og flyt debatten hjem på jeres egne sites

De voldsomme kommentarspor på mediernes Facebook-sider bør få store seriøse medier til at overveje at trække debatten hjem på egne sites som b.dk og dr.dk. Det mener rådgiver i digitale medier, Pernille Tranberg.

Store danske medier har valgt at lægge deres debat med brugere og læsere over på Facebook, hvor den gode debat let kan drukne i ligegyldige eller perfide kommentarer, men der er et alternativ. Det skriver Pernille Tranberg, rådgiver inden for dataetik og digitale medier, i en kommentar i Politiken.

Hun fremhæver de store internationale aviser Financial Times og New York Times samt mindre danske medier som Ingeniøren og Dagbladet Information som eksempler på medier med velfungerende kommentarspor på egne sites, hvilket ifølge hende giver værdi til brugere såvel som medier.

Hun nævner dagbladet Berlingske som eksempel på det modsatte, fordi de udelukkende giver deres læsere mulighed for at debatterer mediets artikler på Facebook.

"Berlingske bidrager dermed ikke kun til, at deres brugere strippes for data og profileres. De er selv medskabere af en debat, der løbende bliver grovere og sværere at moderere," skriver hun i Politiken.

Mister lysten til at deltage

Tidligere på måneden valgte Anne Kirstine Cramon at trække sig som klummeskribent på Berlingske. Hun syntes, at tonen var blevet for hård, og at det havde store personlige omkostninger for hende at deltage i den offentlige debat.

Samtidig er DR Nyheder i gang med forsøgsvis at lukke for kommentarsporet på sin Facebook-side, hvor der i gennemsnit lander omkring 50.000 kommentarer om ugen.

Og tonen er i stigende grad voldsom, sagde redaktionschef for dr.dk, Anders Emil Møller, i sidste uge til Journalisten.

Den hårde tone i kommentarerne fører ifølge Anders Emil Møller til, at både DR Nyheders cases og kilder mister lysten til at stille op, fordi de bliver udsat for ubehagelige angreb.

"Vi vil gerne ud til så mange danskere som muligt. Vi skal ikke afskrække nogen fra at være en del af vores journalistik, om det så er som kilde, case eller bruger," sagde han til Journalisten.

DR udvider forsøg med lukkede kommentarspor på Facebook

Redaktører: Vi bruger meget tid på at moderere på sociale medier

Berlingskes debatredaktør: "Det er markant sværere at få kvinder til at deltage" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også