Svenske medier mindes Vilks: En speciel type af kunstner

"Det sørgeligste ved Lars Vilks' historie er, at islamisterne vandt," lyder det blandt andet fra Expressen.
af ritzau

Den svenske kunstner Lars Vilks bliver mindet i flere af landets medier.

Han og to politibetjente omkom søndag ved en trafikulykke i Sverige.

"Han var en meget speciel type af kunstner, som var enormt dygtig til at skabe situationer, værker og hændelsesforløb, som var enormt svære at vide, hvordan man skulle forholde sig til."

"Og som samtidig vakte en følelse af, at det var vigtigt, at man forholdt sig til dem," siger SVT's kulturredaktør, Per Andersson, til det svenske medie.

Lars Vilks blev blandt andet kendt for at have lavet en tegning af profeten Muhammed som en hund.

Denne tegning medførte en række dødstrusler mod kunstneren. Blandt andet havde al-Qaeda udlovet en dusør på 100.000 dollar til den, der dræbte ham.

Det betød, at den svenske kunstner, tegner og kunstprofessor til det sidste levede under politibeskyttelse.

"Det sørgeligeste ved Lars Vilks' historie er, at islamisterne vandt. Han blev persona non grata. For farlig til at invitere ind og for farlig til at udstille," skriver kulturchef ved svenske Expressen, Karin Olsson.

"Islamisternes voldskapital er så frygtelig, og frygten i offentligheden så lammende. Det viste Lars Vilks, og for det skal han blive husket med stor respekt."

Samtidig lyder det fra en af Svenska Dagbladets skribenter, at det aldrig lykkedes for Vilks at "komme ind i den finkulturelle varme".

"I stedet sås han som en enspænder og en i mange sammenhæng uønsket provokatør, som da han kom til bogmessen i Göteborg i skudsikker vest og omringet af sikkerhedsvagter."

"Han ville tale om sin nye bog, men fik mest spørgsmål om andet," skriver skribenten Erica Treijs.

I Danmark kender mange nok bedst Lars Vilks fra den februardag i 2015, hvor København blev ramme om et angreb mod først kulturhuset Krudttønden på Østerbro og dernæst synagogen i Krystalgade.

En ung og tidligere straffet mand med radikal islamistisk overbevisning, Omar El-Hussein, gik ind i kulturhuset og affyrede flere skud.

Her var den svenske kunstner til stede for at deltage i et debatmøde om ytringsfrihed og blasfemi, der fandt sted i Krudttønden den dag, den 14. februar 2015.

Baggrunden var, at han i 2007 fik publiceret den berømte tegning.

Lars Vilks blev 75 år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også