Portræt: Ekstra Bladets nye chef er en "lonely rider" - med blik for hykleri

Kompromisløs, frygtløs, ustruktureret og tabloid er noget af det, tre tidligere arbejdsgivere og kolleger mener kendetegner Henrik Qvortrup, Ekstra Bladets nye ansv. chefredaktør. Ifølge Bent Falbert, som tidligere selv har siddet på den post, er der grund til at have lærestregen fra Se & Hør-sagen for øje i det nye job.
Foto: Flindt Mogens/Ritzau Scanpix
Foto: Flindt Mogens/Ritzau Scanpix

Henrik Qvortrup overtager senest 1. juli det øverste ansvar for Ekstra Bladet som ansv. chefredaktør efter Poul Madsen, og med ham får Ekstra Bladet ifølge tre nuværende og tidligere kolleger og chefer en "fri fugl", som til fulde opfylder Ekstra Bladets slogan om at turde, hvor andre tier.

Ifølge Jonas Kuld Rathje, chefredaktør på B.T., hvor Henrik Qvortrup i dag er politisk redaktør og vært på mediepodcasten "Q&Co", er Qvortrups spidskompetence at gennemskue politisk hykleri.

"Han er god til at se, hvornår der bliver sagt noget og gjort noget andet. Det er nok hans fremmeste kvalitet i den rolle, han har haft hos os. Han er god til at sætte tingene på spidsen og meget tabloid i sin tilgang til politik," siger han.

Som ansv. chefredaktør på det daværende Metroxpress ansatte Jonas Kuld Rathje i slutningen af 2014 Henrik Qvortrup som politisk analytiker. Det skete efter, at Henrik Qvortrup godt et halvt år forinden forlod sin stilling på TV 2 i kølvandet på Se & Hør-sagen, hvor Qvortrup var anklaget for at købe og bruge oplysninger om kendte, der var indhentet på ulovlig vis. Qvortrup blev senere dømt for sit ansvar i sagen.

"Jeg var vist den første til at hive ham tilbage i loopet dengang. Det var simpelthen fordi, han er så dygtig, som han er. Det er også det, der bringer ham frem i dag - det er hans evner," siger Jonas Kuld Rathje.

Qvortrups svaghed i en rolle som ansv. chefredaktør kan ifølge hans B.T.-kollega være, at han ikke har de største evner inden for det organisatoriske.

"Man kan sige rigtig meget godt om Qvortrup, men jeg tror ikke, det er hans stærkeste side at være så struktureret, som han måske får brug for i sit nye job. Han er eminent som fri fugl og mindre skarp i at få lagt vagtplanen helt minutiøst," siger Jonas Kuld Rathje.

En befriende undtagelse

Tidligere mangeårig ansv. chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert, som sad på posten fra 1985 til 2010, har også stiftet bekendskab med Henrik Qvortrup i den tidligere del af hans karriere, hvor Qvortrup var ansat på Ekstra Bladets politiske redaktion, som han også blev leder af fra 1997 til 1998.

Ifølge Bent Falbert var Qvortrup dengang ikke bleg for at gå sine egne veje, og netop derfor kalder Bent Falbert udnævnelsen af ham "en lys idé".

"Han kombinerer jo den gode indsigt i politik og en vis frejdig indstilling til tilværelsen - altså han siger tingene ligeud, det skal Ekstra Bladet jo gøre," siger han og fortæller, at Qvortrups personlighed dog også godt kunne få ham på kant med nogle af de andre journalister på redaktionen dengang.

"Han var en lonely rider. Han var god til at skaffe sig selv historier, men knap så god til at administere andre mennesker. Men det har nok ændret sig siden, han har jo fået flere erfaringer, og jeg tror, han har den rette indstilling til jobbet," siger Bent Falbert.

Ifølge den tidligere ansv. chefredaktør er den rette indstilling at være "uforfærdet", turde gå egne veje og ikke ligne alle de andre.

"Det synes jeg i høj grad, han kan. Eksempelvis kan man se, at når de andre politiske journalister på Borgen render rundt om hinanden som tamme får og ikke kan finde ud af at lave ordentlige angreb på politikerne, så synes jeg, han har været en befriende undtagelse, som turde at gå til biddet," lyder det.

"Han er jo ikke idiot"

Se & Hør-sagen, som Henrik Qvortrup blev idømt et års betinget og tre måneders ubetinget fængsel samt 200 timers samfundstjeneste for i 2016. Den erfaring, tror Bent Falbert kan blive brugbar internt i chefredaktør-rollen, siger Bent Falbert.

"Han er jo ikke idiot, så jeg tror godt man kan regne med, at han har lært noget af den historie. Og den læring får han brug for. På enhver redaktion på en fræk avis er der en lille gruppe medarbejdere, der er uvurderlige, fordi de finder de gode historier. Men de skal samtidig holdes øje med, fordi de nogle gange kan gå over stregen. Der ved han fra sig selv, hvor galt det kan gå," siger han med henvisning til Se & Hør-sagen.

Se & Hør-sagen gik kort fortalt ud på, at Se&Hør via betaling til den såkaldte tys-tys-kilde i Nets fik adgang til kendtes kreditkortoplysninger, som kilden ulovligt skaffede, så ugebladet kunne følge deres gøren og laden.

Selv siger Henrik Qvortrup til MediaWatch i forbindelse med udnævnelsen som ansv. chefredaktør på Ekstra Bladet, at sagen er "hans livs lærestreg".

"En velfortjent lærestreg. Jeg fik, så hatten passede med en dom. Igen, det var velfortjent, og jeg tror, jeg er cirka den sidste her i Kongeriget, der vil begå den fejl en gang til, så det er vel også en slags garanti," siger Henrik Qvortrup.

Ikke bange for nogen

Henrik Qvortrup har efter dommen også været ansat som vært på medieprogrammet "Q&A" på hedengangne Radio24syv, hvor nuværende chefredaktør på Ekstra Bladet Kristian Eriksen også var ansat som journalist, vært og siden nyhedschef frem til radioens sidste sendetime i efteråret 2019.

Kristoffer Eriksen har efter knap halvandet år som chefredaktør for den undersøgende journalistik meldt sin afgang på Ekstra Bladet samtidig med Qvortrups udnævnelse som ny ansv. chefredaktør. Men Kristoffer Eriksen afviser, at det har noget med Qvortrup at gøre.

"Jeg kan personligt rigtig godt lide Henrik Qvortrup," siger Kristoffer Eriksen.

Ifølge ham bliver han den "muligvis mest kompromisløse chefredaktør i det danske medielandskab".

"Han er en enormt dygtig formidler. Måske i virkeligheden den bedste formidler, vi har. Han er ikke bange for nogen eller noget, og på den måde passer han jo rigtig godt til Ekstra Bladets gamle slogan "Tør hvor andre tier" - det tør Henrik Qvortrup," siger Kristoffer Eriksen.

Henrik Qvortrup tiltræder jobbet på Ekstra Bladet senest 1. juli.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også