Formand for Politiken-Fonden: "Vi havde helst set Lars Munch fortsætte"

Udskiftningen for enden af bordet i JP/Politikens Hus er ikke en blomst, der er vokset i Politikens have. Det fastslår formand for Politiken-Fonden. Medieanalytiker ser formandsskiftet som et publicistisk tab.
Karsten Ohrt har siddet i bestyrelsen for Politiken-Fonden i otte år og er i dag formand for den. | Foto: Gorm Branderup/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Karsten Ohrt har siddet i bestyrelsen for Politiken-Fonden i otte år og er i dag formand for den. | Foto: Gorm Branderup/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Formandsskiftet i JP/Politikens Hus er gennemtrumfet af Jyllands-Postens Fond, der ejer halvdelen af aktierne i JP/Politikens Hus.

Det fastslår Karsten Ohrt, formand for Politiken-Fonden, der udgør den anden del af duoen bag landets største private, publicistiske mediehus.

"Politiken-Fonden havde helst set Lars Munch fortsætte som formand, da han har gjort det fremragende og er skyld i, at huset har den position, det har i dag, men Jyllands-Postens Fond har ønsket det anderledes," skriver Karsten Ohrt i en kommentar til MediaWatch.

Ifølge Karsten Ohrt er det uafklaret, om formandsskiftet også vil udløse ændringer i Politiken-Fonden. Et spørgsmål, som både offentligheden og i særdeleshed medarbejderne har til gode at få svar på, er, om Lars Munch er helt på vej ud af mediekoncernen, han har haft sin gang i gennem tre årtier eller om han fx skal drive Politiken-Fonden videre, på samme måde som Jørgen Ejbøl i dag sidder for bordenden i Jyllands-Postens Fond. 

"Vi arbejder på frem til næste bestyrelsesmøde at komme med en plan for Politiken-Fondens muligheder og fremtidsperspektiver, som vi har arbejdet på et stykke tid," uddyber Karsten Ohrt.

Tidligere tirsdag udtrykte tillidsrepræsentant for de redaktionelle medarbejdere på Politiken, Pernille Mac Dalland, stor skepsis over for den udskiftning, Jyllands-Postens Fond har besluttet at gennemføre. Den sætter tidligere general og forsvarschef Peter Bartram i front for bestyrelsen. Det er ifølge tillidsrepræsentanten "absurd" at have en tidligere general som frontfigur for en udgivelse som Politiken, der har værdimæssige rødder i det kulturradikale, forsvarskritiske miljø omkring grundlæggeren Viggo Hørup.

Karsten Ohrt har ikke kommentarer til tillidsrepræsentantens udmelding.

Analytiker: Publicistisk tab

Spørger man Informations mangeårige medieanalytiker Lasse Jensen, vil formandsskiftet fjerne lodder fra JP/Politikens publicistiske vægt.

"Der er for mig ingen tvivl om, at Munchs afgang som formand er et publicistisk tab for koncernen. I et afskedsinterview med Ekstra Bladets interne avis siger Poul Madsen (forhenværende ansv. chefredaktør for Ekstra Bladet, red.) direkte, at "Lars Munch er en fritænker i måden at se virksomheden på. Og der er Stig Ørskov (adm. dir. for JP/Politikens Hus, red.) og kompagni anderledes"," skriver Lasse Jensen i en kommentar til MediaWatch med henvisning til en artikel tidligere i år i medarbejderbladet "Svingdøren" i JP/Politikens Hus.

"Bartram er ikke just kendt som publicist og nu har Pansergeneral Ejbøl brugt sin ret til at anbringe en anden general for bordenden i koncernbestyrelsen," lyder det fra Lasse Jensen.

Han ser det som en mulighed, at Lars Munch nu dribler videre til Politiken-Fonden som afløser for den nuværende formand, tidligere adm. direktør for Statens Museum for Kunst og tidligere formand for Ny Carlsbergfondet, Karsten Ohrt, der har siddet i bestyrelsen for mediehuset i otte år.

Lasse Jensen peger på, at der i hvert fald på rygtebasis har været spændinger mellem "fritænkeren" i formandsstolen og den "knap så fritænkende, men kommercielt stærke" direktion i koncernen. Et fingerpeg om magtbalancen kommer, når der skal udnævnes en permanent ny ansv. chefredaktør som afløser for Poul Madsen. Her er Pernille Holbøll i dag konstitueret i rollen.

"Det bliver meget spændende at iagttage næste skridt, som må være udvælgelsen og udnævnelsen af en permanent chefredaktør for Ekstra Bladet – en fritænker eller én, som direktion og koncern mener først og fremmest kan tjene penge?," spørger Lasse Jensen.

Politiken-journalisters tillidsrepræsentant: "Det er absurd med en militærmand i spidsen for Viggo Hørups gamle avis"

Analyse: Pansergeneralen lægger stadig skinnerne ud i JP/Politikens Hus

Lars Munch stopper som formand for JP/Politikens Hus næste år – næstformand bliver ny formand 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også