Mindst 50 journalister er blevet dræbt i år

84 procent af de dræbte journalister i år blev dræbt med fuldt overlæg, fastslår Journalister uden Grænser.
Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Af Ritzau/AFP

50 journalister blev dræbt i forbindelse med deres arbejde i 2020, siger Journalister uden Grænser (RSF) i organisationens årlige rapport.

Det er tre færre end sidste år, men rapporten gør det klart, at journalister, der undersøger organiseret kriminalitet, korruption eller miljøspørgsmål, i stigende grad bliver ofre for dødelig vold. Mange af drabene er sket i Mexico, Indien og Pakistan.

"84 procent af de dræbte i år blev dræbt med fuldt overlæg på grund af deres arbejde, fastslår RSF. Sidste år var det 63 procent af de dræbte, som blev slået ihjel med fuldt overlæg."

"I adskillige år nu har Journalister uden Grænser gjort det klart, at reportere, der arbejder med undersøgende journalistik, bringes i skudlinjen af stater eller karteller," siger Pauline Ades-Mevel, som er chefredaktør i RSF.

Flest drab på journalister er sket i Mexico, hvor mindst otte journalister blev dræbt i 2020.

"Forbindelserne mellem narkotikaforbrydere og politikere bliver opretholdt i landet, og journalister, som skriver om det eller om relaterede emner bliver ofre for barbariske drab," hedder det i rapporten.

Ingen af de drabsmænd, som har stået bag de registrerede journalistdrab i Mexico er blevet retsforfulgt, siger RSF, som har udgivet årlige rapporter om vold mod journalister verden over siden 1995.

I Afghanistan er fem journalister blevet dræbt i år. De indledte fredsforhandlinger i landet har medført, at der rettes flere og flere angreb mod mediepersoner.

I Iran blev oppositionspolitikeren Ruhollah Zam, som havde en populær kanal på sociale medier, henrettet i december på grund af kritik af regimet.

Det vakte international opsigt, at Kina i denne uge har idømt en kinesisk borgerjournalist i Shanghai fire års fængsel for at have rapporteret fra Wuhan, da coronavirusudbruddet brød ud.

Borgerjournalisten Zhang Zhans direkte rapporteringer og essays blev delt på sociale medier i februar, hvilket fangede myndighedernes opmærksomhed.

Hidtil har de kinesiske myndigheder straffet ni coronavirus-whistleblowere i et forsøg på at afværge kritik af regeringens håndtering af virusudbruddet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også