Danske Medier og DJ: Coronakrisen skærper behov for ny offentlighedslov

Coronakrisen tydeliggør de begrænsninger, offentlighedsloven sætter for den journalistiske dækning, mener Danske Medier og Journalistforbundet, der vil have loven ændret.
Direktør i Danske Medier, Louise Brincker, opfordrer sammen med Journalistforbundet til at få offentligsheden justeret. | Foto: Thomas Tolstrup
Direktør i Danske Medier, Louise Brincker, opfordrer sammen med Journalistforbundet til at få offentligsheden justeret. | Foto: Thomas Tolstrup

Offentlighedsloven har i flere tilfælde afskåret medierne fra at give borgerne fyldestgørende indsigt i myndighedernes håndtering af coronakrisen. Det skriver interesseorganisationen Danske Medier og fagforeningen Dansk Journalistforbund i et debatindlæg i Jyllands-Posten, hvor de kræver loven ændret.

"Den største nedlukning af Danmark siden Anden Verdenskrig har desværre med al ønskelig tydelighed illustreret, at offentlighedsloven giver myndighederne mulighed for at afvise aktindsigt i beslutninger af vital betydning for samfundet," skriver adm. direktør for Danske Medier, Louise Brincker, formand for Dansk Journalistforbund, Tine Johansen, og Oluf Jørgensen, der er forskningschef emeritus ved DMJX, i indlægget.

Forfatterne nævner en række konkrete eksempler på afslag, myndigheder har givet på aktindsigt i oplysninger om fx smittespredning og kommunikation om mundbind, og som blandt andet er givet med baggrund i offentlighedslovens kritiserede undtagelser af bl.a. dokumenter, der indgår i ministerbetjening.

Offentlighedsloven blev vedtaget i 2013 og er blevet kritiseret for at skabe mere lukkethed i forvaltninger og ministerier. Flere politiske partier er klar til at ændre den, men det har Socialdemokratiet og Venstre blokeret for.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også