Den kritiske presse bliver sat på pause under virusudbrud

Medierne bliver i højere grad et talerør for myndighederne under en krisesituation. Det er nødvendigt - og almindeligt - lyder det fra lektor.
Foto: Philip Davali/Ekstra Bladet/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ekstra Bladet/Ritzau Scanpix

Der er kommet længere mellem de kritiske artikler i mediebilledet, og Ekstra Bladet har f.eks. valgt at udskyde avisens graverprojekter midt i coronakrisen. Det skriver Politiken.

Men det er helt normalt, og forestillingen om, at medier skal agere kritisk over for magthaverne er svær at fastholde, når samfundet står i en krisesituation, fortæller lektor Hanne Jørndrup ved Center for Nyhedsforskning på RUC, der gennem flere år analyseret, hvordan medier agerer i nationale krisesituationer.

"Evnen til at opretholde den kritiske journalistik kan kun fastholdes, når der i forvejen er politisk uenighed. Men når det politiske parnas er så rørende enige, er det svært, for man kan ikke få nogen til at kritisere det. Og hvis medierne selv bliver afsender af kritikken, bliver de beskyldt for at være partiske og alt andet end objektive," siger hun til Politiken.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også