MediaWatch

Nyt EU-lovforslag vil gøre det svært at fotografere på offentlige steder

Et lovforslag om ophavsrettigheder på fotografier til erhvervsmæssig brug kritiseres kraftigt for at indskrænke friheden til at kunne fotografere på offentlige steder. Lovforslaget vil betyde, at der skal indhentes tilladelse fra eksempelvis en bygningsarkitekt, selvom bygningen permanent befinder sig på et offentligt sted.

Foto: /Ritzau Scanpix/AP/Cedric Joubert/

I Strasbourg skal parlamentet beslutte om EU's regler om at bruge fotografier af bygninger og offentlige kunstværker skal harmoniseres, skriver Politiken.dk

Europaparlamentet mener nemlig, at der altid bør indhentes en forudgående tilladelse fra ophavsmændende, hvis værker uundgåeligt vil komme til at optræde på et fotografi. 

Hvis kommisionen gør formuleringen om harmonisering til et egentligt forslag der bliver vedtaget, vil tusindvis af offentligt tilgængelige billeder med et blive ulovlige. Europaparlamentets formulering har allerede fået kritikere helt op i det røde felt.

"Det er voldsomt problematisk. For det første kan man diskutere det rimelige i, at man overhovedet skal have tilladelse til at bruge et billede af en offentlig ting, der kan ses af alle. Desuden er kommerciel udnyttelse her meget uklart defineret. siger Jesper Lund, formand for IT-Politisk Forening, om forslaget, som i skrivende stund har fået 450.000 europæere til at skrive under på en protesterklæring.

 

Mere fra MediaWatch

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs