“Nyhederne er en vigtigere del af avisen, end vi forestillede os”

Der skal fuld tryk på nyhederne i Politikens printudgave, trods det massive nyhedsudbud på alle platforme, fortæller ansv. chefredaktør Bo Lidegaard.
MediaWatch

Politiken udkommer på torsdag 1. december i opdateret design, der blandt andet betyder et farvel til  nyhedsbåndet, som siden 2006, har givet læserne af 1. sektion et kort overblik over historier citeret fra andre medier eller fra Ritzau.

Det fortæller ansv. chefredaktør Bo Lidegaard, som nu sætter sit første større aftryk på avisen.

“Processen var i gang inden jeg kom, men det har været mit største store projekt af den art, siden jeg kom, og det har fået sin konkrete udformning det seneste halve år,” siger Bo Lidegaard, om det han insisterer på er en “opdatering”, ikke en “relancering”.

“På en række felter ændrer vi dispioneringen af avisen og dens grafiske udtryk i 1. og 2. sektion. Indholds- og identitetsmæssigt er der ingen ændringer,og når man ser forsiden på torsdag, vil man ikke sige: “Gud, hvad er det for en avis!”. Vi vil ligne os selv," tilføjer han.

Hvorfor gør I det så?

“På en række felter, har vi haft brug for både at se lidt anderledes ud og for at tilrettelægge siderne anderledes. Vi fjerner for eksempel det nyhedsbånd, vi har kørende i 1. sektion, som stammer fra sidste gang, vi lagde om. Der sagde vi, at et dagblad ikke overvejende kan være nyhedsbaseret, og at trykket skal lægges på analyser, baggrund og perspektivering,” siger Bo Lidegaard med henvisning til det noget kontroversielle ‘Projekt Ny Avis’, som Tøger Seidenfaden stod bag i 2006.

Analyser og baggrund kan ikke stå uden nyheder
'Projekt Ny Avis' indførte netop de korte nyheder for at matche nettets og gratisavisernes hurtige overblik, som skulle suppleres af analyser med mere i det betalte dagblad.

“Den erfaring vi har gjort de seneste fem år er, at det er rigtigt at trykket ligger på de områder, men det kan ikke stå uden nyhederne. Nyhederne er i virkeligheden en vigtigere del af avisen, end vi forestillede os, at de ville være. Så vi fjerner nyhedsbåndet for oven, så vi får flere nyhedsbårne artikler i avisen. Folk læser jo stadig nyheder i avisen, og der breaker vi også en del af vores nyheder. Selv når der er sket store ting ude i verden, som folk har læst om, inden vi kommer på gaden, ændrer det ikke på, at de også vil læse nyheden os,” siger Bo Lidegaard.

Har intet at gøre med Ritzau-tumult
Udmeldingen kommer netop som markedet for nyhedsbureauer og værdien af fællesnyhederne i er i vælten i mediebranchen, hvor dagbladenes samarbejde om Ritzau er brudt med Berlingske Medias udtræden og kritiske røster har lydt fra andre kunder som TV 2 og Børsen, der fremhæver betydningen af egenproduceret indhold.

Egne vinkler og nyheder er også fremtiden for den nye Politiken, men ændringerne har i øvrigt intet link til balladen på nyhedsbureau-markedet, understreger Bo Lidegaard.

“Opdateringen påvirker ikke vores brug af Ritzau eller vores holdning til Ritzau,” siger han og tilføjer:

Vi skal være endnu mere skarpe på nyhederne, og vi lægger enorm vægt på at producere nyheder selv og at koble dem til analyse, baggrund og perspektivering, det er vores journalistiske kerneprodukt.”

Ud over at nyhedsbåndet forsvinder skal der hver dag være opslag på helt op til tre sider om en aktuel temahistorie baseret på historier Politiken selv har gravet op eller andre journalistiske satsniger, redaktionen har udviklet.

En avis som Berlingske haft længe haft den type fokus-sider, hvorfor har I ikke gjort det noget før?

“Vi gør tingene i vores tempo, og vi er i øvrigt tilfredse med konkurrencesituationen. Det går os jo faktisk ret godt, så vi er bestemt ikke kede af det,” siger Bo Lidegaard, der luner sig ved at oplag og læsertal på det seneste har været i vækst, når månedstallene løber ind.

Kultursektion skal også være nyhedsskarp
2. sektion med kultur og debat skal også være mere nyhedsbåret med en ny “jounalistisk bagside”, der stiller skarpt på en kulturnyhed.

“Det håber vi bliver en ny prægnant side i avisen,” siger Bo Lidegaard.

Også Jyllands-Posten varslede ved ansættelsen af Palle Weis, at kulturstoffet skulle have samme behandling som andre stofområder, og ‘Kulturen på News’ med tidligere Politiken-journalist Stéphanie Surrugue som vært dækker også kulturen med nyhedsbriller og fokuserer slet ikke på anmeldelser.

Hvad siger opdateringen af Politiken om, hvad en moderne printavis skal være?

“En moderne printavis skal være knivskarp både på nyheder, kultur debat, og ingen af de tre ben kan undvære den daglige skarphed.”

Har Politiken ikke været skarp nok indtil nu?

“Nu får vi bedre muligheder for at arbejde med den journalistik, der bærer bladet, og den får mere plads,” siger Bo Lidegaard.

Hvad opdateringen konkret har kostet vil han ikke ind på, men processen har været tung, “for den påvirker både vores arbejdsgange og produktion”, siger han.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også