Tv-værter skal boostes

“Bogen er udtryk for en frustration, jeg har haft over, at jeg ikke synes, tv-værtsrollen bliver taget alvorligt som fag.” Sådan lyder det fra tidligere tv-vært Anja Steensig Holmbäck, der netop har udgivet bogen ‘På! Den professionelle tv-vært’.
Danielle Streiff Møller

“Bogen er udtryk for en frustration, jeg har haft over, at jeg ikke synes, tv-værtsrollen bliver taget alvorligt som fag.”

Sådan lyder det fra tidligere tv-vært Anja Steensig Holmbäck, der netop har udgivet bogen ‘På! Den professionelle tv-vært’.

“Jeg har været vidne til rigtig mange nye værter, der er blevet kastet ind foran kameraet uden nogen træning. Hvis de ikke gør en god figur i første forsøg, så er de ude dagen efter, og det synes jeg, er respektløst. Det er tilsyneladende en fremtrædende holdning i branchen, at det med at være vært enten er noget, man bare kan eller ikke kan.”

Selv har Anja Steensig Holmbäck, der i dag er selvstændig, nydt godt af den tv-træning, hun selv har fået i løbet af sin karriere som tv-vært.

“Jeg har selv været heldig og priviligeret. Jeg startede et sted, hvor alt var nyt, og vi fik automatisk tilbudt en værtstræner. Hver gang jeg har skiftet program eller genre, har jeg bedt om at blive om-coachet, så jeg har selv fået relativt meget træning.”

Ifølge Anja Steensig Holmbäck har tv-værter i dag en tendens til at stille sig tilfredse, og de er til tider blinde over for muligheden for at opgradere deres evner.

“'På! Den professionelle tv-vært' er en bog, der først og fremmest henvender sig til nye værtstalenter. Jeg skriver ikke noget, de etablerede værter ikke ved i forvejen. For dem skal bogen betragtes som en reminder om, hvad de kan gøre for at blive ved med at udvikle sig. Det vil f.eks. være en stor hjælp for tv-værterne, hvis de husker at blive ved med at se deres egne programmer, så de er opmærksomme på, hvornår de er ved at falde af på den. Og så ville jeg elske det, hvis underviserne på de journalistiske uddannelser vil tage den til sig, for med udbredelsen af web-tv vil en større gruppe af de uddannede journalister ende i branchen. Og niveauet på web-tv er indtil nu nærmest hysterisk lavt.”

Anja Steensig mener, at kvalitetsniveauet generelt, blandt danske tv-værter er relativt lavt, især sammenlignet med f.eks. USA, hvor der er større kamp om pladserne. Anja Steensig Holmbäck peger selv på Ryan Seacrest fra ‘American Idol’ som et godt forbillede for de danske tv-værter.

“Han udstråler en massiv ro og besidder et overskud i det, han gør, det er så blæret. Han ligner en, der står hjemme i sin dagligstue og taler til sine bedste venner.”


Der er koldt på toppen
Bogen skal ifølge Anja Steensig Holmbäck imødekomme et behov, hun oplever blandt tv-værter, for dialog i faget. Det er et ensomt fag, fordi værterne næsten altid er alene om deres funktion på redaktionen.

“Man skal selv have stået foran et kamera for at forstå, hvad det kræver af et menneske at give sig selv på den måde. Jeg har derfor en drøm om at lave et netværk for tv-værter, hvor der kan laves workshops og foredrag og tales om, hvordan det er at have det her mærkelige job,” siger Anja Steensig og fortsætter:

“Der er nogle ting, der trænger til at blive af-tabuiseret, fordi det spænder ben for værternes udvikling. I jantelovs Danmark må man helst ikke kunne lide at stå i rampelyset. Selvfølgelig skal det ikke være trangen til at være på, der skal være værtens primære drivkraft, men man kan jo mærke på værterne, når de synes, det er skamfuldt at sidde foran kameraet. De ville være bedre værter, hvis de selv ville indrømme, at de synes, det er fedt. Vi er bange for, at folk skal tro, vi er selvoptagede, når vi interesserer os for vores arbejde og f.eks. ser vores egne programmer igennem. Jeg vil gerne have værterne til at forstå, at det altså er okay at ville være bedre.”

Hvordan ser fremtiden ud for tv-værter?

Den kommende generation er efterhånden så medievant og det vil komme til at præge tv-branchen for fremtiden, påpeger Anja Steensig Holmbäck.

“Jeg håber, at værterne kommer til at blive bedre. De generationer, der kommer nu har kigget ind i et kamera, siden de blev født, og de render rundt og filmer hinanden til hverdag. Det betyder, at de vil have en helt anden naturlighed foran kameraet, og de er ikke bange for at vise, at de kan lide at være på. De har et kæmpe potentiale. Risikoen er, at der vil blive endnu mindre respekt for den professionelle side af opgaven. I takt med at der bliver flere og flere tv-kanaler og især med web-tv’ets fremdrift, vil der blive et endnu større behov for flere værter, så konkurrencen bliver mindre, og der ligger dermed en udfordring i at holde niveauet.”

Anja Steensig Holmbäck vil ikke endegyldigt afvise, at hun selv dukker op på skærmen igen, hvis den rette mulighed viser sig.

“Jeg blev tv-vært ved et tilfælde og har altid haft andre drømme, der skulle tilfredsstilles. Jeg savner sådan set ikke tv-branchen. Desuden er jeg nok blevet for gammel til at lave tv i Danmark. På den anden side ville jeg ikke kunne sige nej, hvis nogen kom med en super god programidé. Måske noget på Charlie.”

- DSM

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også