Afklaring om Ritzau på vej

Forhandlingstaktik eller trussel mod Ritzaus eksistens? Så stor er spændvidden i vurderingerne af, hvad koncernchef Lisbeth Knudsens beslutning om at opsige Berlingske Medias aftale med nyhedsbureauet kan betyde. Flere iagttagere i Ritzaus ejerkreds, der tæller alle dagbladene og DR, hælder dog til det sidstnævnte; at Ritzaus konstruktion bliver stærkt udfordret, hvis Berlingske Media som en af de store kunder og medejere trækker sig.
MediaWatch

Forhandlingstaktik eller trussel mod Ritzaus eksistens? Så stor er spændvidden i vurderingerne af, hvad koncernchef Lisbeth Knudsens beslutning om at opsige Berlingske Medias aftale med nyhedsbureauet kan betyde.

Flere iagttagere i Ritzaus ejerkreds, der tæller alle dagbladene og DR, hælder dog til det sidstnævnte; at Ritzaus konstruktion bliver stærkt udfordret, hvis Berlingske Media som en af de store kunder og medejere trækker sig.

Det punkt var på dagsordenen ved bestyrelsesmødet i Ritzau i går eftermiddag og skulle have resulteret i en orientering af medarbejderne sent i går. Den blev dog udskudt til i dag kl. 12, da bestyrelsen tilsyneladende endnu ikke var nået til enighed. Først når en pressemeddelelse er udsendt, ønsker bestyrelsen at udtale sig.

I sidste uge kom det frem, at Berlingske Media har opsagt sin aftale med Ritzau kort før den skulle fornyes sidst i juni. Koncernchef Lisbeth Knudsen har fået hug fra folk i branchen for at bringe sine overvejelser og kritikpunkter om Ritzau offentligt frem, men ifølge hende er det ikke sket på eget initiativ. Hun har blandt andet ytret ønske om et Ritzau med “smallere” og billigere ydelser.

Ritzaus bestyrelsesformand, Erik Bjerager, Kristeligt Dagblad, har givet udtryk for, at det er afgørende, at Berlingske Media fortsat er en del af Ritzau. Han har kaldt på solidaritet med de mindre dagblade, der med små redaktioner har størst fordel af Ritzau-rullen, som de samtidig betaler mindst til.

Ny Ritzau-konkurrent eller ej
Den ujævne fordeling opvejer ifølge en iagttager som Jakob Høyer det forhold, at de store dagblade har størst gavn af den mediestøtte, der knytter sig til distributionen.

Berlingske Medias udspil er dog ikke kun født af utilfredshed med Ritzau, men kan ligge til grund for et ønske om at starte et konkurrerende nyhedsbureau, som Per Westergård gættede på i ugens løb, hvilket flere andre kilder også anser for sandsynligt. Timingen skulle skyldes, at den licensfinansierede Radio 24syv, som Berlingske Media ejer 60 pct. af, går i luften til 1. november og har brug for et nyhedsbureau, hvilket kan være afsættet for at danne en Ritzau-konkurrent. Radio 24syv har endnu ikke underskrevet en aftale med Ritzau.

Balladen om Ritzau er også udtryk for en optrapning af konflikten mellem dagbladsmarkedets store spillere JP/Politikens Hus og Berlingske Media, hvis branchesammenhold smuldrer under det økonomiske pres, som særligt Berlingske er under fra sin britiske ejer Mecom, mener Lasse Jensen, mediekommentator og radiovært.

Ud over Ritzau er Newspaq det eneste større nyhedsbureau på markedet.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også