"Man skal altid være kritisk"

MedieMusts er i dag udvalgt af Sanne Gram, Jyllands-Postens korrespondent i Mellemøsten med base i Libanon.
 

MedieMusts er i dag udvalgt af Sanne Gram, Jyllands-Postens korrespondent i Mellemøsten med base i Libanon.

 


Generelt når man taler arabiske medier, skal man være opmærksom på, at de sjældent er uafhængige. F.eks. er den store avis 'Al-Sahrq Al-Awsat' en Saudi-Arabisk sponsoreret avis, mens libanesiek 'Al-Manar' tv er en Hizbollah-kanal. Man skal altid være kritisk, når man læser analyser i aviserne, for ofte er kommentatorerne - selv om det ikke står der - medlemmer af et politisk parti m.v. F.eks. i Libanon siger man, at man bør læse alle aviser for at få det rigtige billede af f.eks. en politisk udvikling. Men her er et par eksempler på nogle medier, som er anbefalelsesværdige:

1. Al-Jazeera English
Findes på de fleste hoteller i regionen. En god kanal, som dækker regionen tæt - men også resten af verden. Primært seriøs og lødig journalistik; som navnet siger, er kanalen på engelsk. Baseret i Doha i Qatar.

2. Al-Masy Al-Youm (netavis i Egypten)
En god all-round avis, som primært dækker Egypten, men også har artikler fra resten af regionen. Der er både nyheder, reportager, features og kommentarer. Er baseret i Kairo. Avisen bliver også udgivet i hardcopy; men det er kun på arabisk.

3. Al-Ahram (avis i Egypten)
Statsejet avis, der udkommer en gang om ugen i hardcopy - men er også på nettet. Gode og store baggrunde samt perspektiverende artikler. Man skal blot holde sig for øje, at den er ejet af staten.

4. Jerusalem Post og Haaretz (aviser i Israel)
Haaretz er mere venstreorienteret end Jerusalem Post, som klart ligger til højre. Begge aviser er gode og saglige (de er også på nettet). De udkommer alle ugens dage; dog ikke om lørdagen på grund af shabbat.

5. An-Nahar (netavis i Libanon)
God hjemmeside på engelsk, der bliver opdateret flere gange om dagen. Primært Libanon-nyheder, men også nyheder fra resten af regionen. Husk at alle aviser i Libanon - ligesom stort set alle andre arabiske lande - ikke er uafhængige. De tilhører enten de kristne, sunnimuslimerne eller shiamuslimerne. An-Nahar er en kristen avis.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også