Robert Mitchum med en sjus

Denne uges MedieKlip er udvalgt og præsenteret af medieanalytiker Per Fanefjord Laursen Den Anden Verdenskrig udspiller sig på tv-skærmen næsten hver dag, med dokumentarprogrammer på DR K, DR2 mfl. I takt med at ny generationer vokser op, og stadig ukendte filmklip, endda i farver, dukker op, er begivenhederne i perioden 1940-45 værd at fortælle igen og igen.
Per Fanefjord Laursen

Denne uges MedieKlip er udvalgt og præsenteret af medieanalytiker Per Fanefjord Laursen

Den Anden Verdenskrig udspiller sig på tv-skærmen næsten hver dag, med dokumentarprogrammer på DR K, DR2 mfl. I takt med at ny generationer vokser op, og stadig ukendte filmklip, endda i farver, dukker op, er begivenhederne i perioden 1940-45 værd at fortælle igen og igen.

Den dramatiske periode i verdenshistorien har naturligvis også dannet baggrund for utallige tv-dramaserier. En verden i kaos er en uimodståelig kulisse til tv-drama. I denne uges udgave af MedieKlip på MediaWatch gør vi honnør for nogle af de bedste.

War and Remembrance
Man erindrer muligvis serien, som den fejende flotte filmproduktion, hvor en ældre Robert Mitchum som Kaptajn ‘Pug’ Henry sjusser sig gennem 2. verdenskrig i lidt for stramtsiddende uniformer.

ABC’ tv-serie ‘War and Remembrance’ fra 1988 blev en af de sidste store, flotte og meget dyre miniserier. Den var baseret på Herman Wouk's bestseller roman, og var en sequel til den store ‘Winds of War’ tv-serie; også en Wouk roman, som med succes introducerede formen, hvor man blandede fiktive personer med rigtige.

Seriens vidtfavnende plottråde forsøgte at opsamle krigens forløb, med amerikansk synsvinkel, og tog afsæt omkring Pearl Harbor og sluttede i september 1943, da Mussolini dør.

Historiens spor ledte seerne rundt til krigens små og skuepladser - med Henry-familiens oplevelser som hoved plot. Fra søslag på ubåde, og videre til Europa, hvor andre familiemedlemmer med jødisk baggrund var på flugt fra nazisterne.

Persongalleriet i en krigssaga var nødvendigvis omfangsrigt - 358 roller med replikker. Der blev budt på mange små roller til mange kendte og – dengang - knap så kendte skuespillere, herunder f.eks. Sharon Stone.

Slagsscenerne blev klippet sammen af modeloptagelser og ægte newsreel klip, der var farvelagte.

I Storbritannien blev serien sendt på ITV i 1989, som redigerede flere af Kz-lejr scenerne væk, fordi de ifølge britiske regler var for ubehagelige til at blive vist før kl 21.00.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også