"Der er områder, som DR skal holde sig fra"

DR's årlige 3,5 mia. kr. i licensmidler bør være en del af den totalpulje, som Henning Dyremoses Mediestøtteudvalg kigger på, når en ny støtte-model skal findes, mener koncerndirektør Lisbeth Knudsen, Berlingske Media.
Per Fanefjord Laursen

DR's årlige 3,5 mia. kr. i licensmidler bør være en del af den totalpulje, som Henning Dyremoses Mediestøtteudvalg kigger på, når en ny støtte-model skal findes, mener koncerndirektør Lisbeth Knudsen, Berlingske Media.

“Det må da være helt legitimt at overveje, som en del af en samlet mediepolitisk løsning, hvor stort et DR, vi skal have i fremtiden, og hvad der skal være DR's kerneopgaver - herunder hvad DR bør overlade til det private marked,” siger koncerndirektøren, der selv sad i DR i otte år som nyhedsdirektør.

Ingen nye puljer for licensen
Lisbeth Knudsen plæderer ikke for et støtte-scenario, hvor DR's outsourcing-procent sættes op, som Egmont f.eks. er fortaler for. Heller ikke for, at politikerne flytter licenspenge til etableringen af flere og større public service-puljer, som FDIM's direktør, Morten Helveg Petersen, har luftet, hvor forskellige smagsdommere så skal tage stilling til, om noget er mere eller mindre public service.

“Public service er og bliver en smagssag, og der kan ikke gives en endegyldig opskrift på det,” siger hun.

Dagbladenes nyhedsproduktion central
De muligheder vil ikke tilføre medierne den styrkelse af den demokratisk værdifulde indholdsproduktion, der bør være fokus på, mener Lisbeth Knudsen.

“Det kommer der f.eks. ved distributionsstøtten til dagbladene, som den er i dag, men i en moderniseret, platformsneutral form, som vi forhåbentlig kan finde frem til. Husk stadig, at det er dagbladene, der leverer godt 70 procent af de nye nyheder til nyhedsstrømmen i Danmark. Det er vores demokratiske infrastruktur, vi taler om her,” siger Lisbeth Knudsen.

DR undergraver
Mens koncerndirektøren ikke vil flytte flere licensmidler ud og virke i privat regi, ser hun gerne, at DR’s rolle inddrages i forlængelse af de politiske overvejelser af mediestøtten, der indledes, når støtte-udvalget præsentere et antal scenarier den 1. oktober.

“Der er områder, som DR skal holde sig fra. Det er nødvendigt at se på de områder, hvor DR undergraver de private kommercielle aktørers muligheder for at prøve kræfter med nye platforme. - f.eks. at gå ind og lancere gratis mobilapplikationer, som ødelægger markedet for danske betalings-apps og agere portal-værter, som DR gør det på bl.a. sundhedsområdet,” siger hun og beder i samme åndedræt politikerne overveje, om det er rationelt, at Danmark har DR's regioner og TV 2's regioner kørende som adskilte institutioner.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også