DR: Politikere sparker BBC-model til hjørne

DR's eksterne programindkøb tilpasses ikke BBC's mere åbne, konkurrenceprægede praksis. Politikerne afventer medieaftalens virkning.
Per Fanefjord Laursen

Medieforligets intention om at indføre en udvidet udlægningsmodel for DR, inspireret af den såkaldte BBC-model, er udskudt på ubestemt tid.

Da regeringen og støttepartier i medieaftalen blev enige om, at kravet til DR's udlægninger skal stige op til 250 mio. kr., erkendte de også, at man godt kan vente med eventuelle større forandringer.

Nu tegner det til, at politikerne i de kommende to år vil diskutere, hvorvidt DR’s udlægning skal øges eller ændres, inspireret af BBC.

V: Vi overvejer
Venstres Ellen Trane Nørby ser kvaliteter i BBC-modellen, der bl.a. stimulerer til kreativ konkurrence om de bedste programideer.

“Vi vil evaluere den nuværende udlægning og BBC-modellen og lade os inspirere til en dansk ubureaukratisk model, der passer til os,” siger Ellen Trane Nørby (foto), der dernæst minder om, at DR rent mentalt skal være indstillet på nye tider, hvis det skal blive til noget.

Politikere undgik konflikt med DR
Det ærgrer Producentforeningen, at planerne er sparket til hjørne.

Foreningen foreslog i oplægget til Medieaftalen, at en del af den øgede udlægning, der var lagt op til, blev anvendt på den såkaldte WOCC-model (kaldet BBC-modellen, red.). Men DR udtrykte stor modvilje fra start, påpeger direktør Klaus Hansen.

“Det er min opfattelse, at det der skete i medieforligsforhandlingerne var, at politikerne mærkede DR’s meget markante modstand mod BBC-modellen, og tænkte ligesom jeg: at når DR er så meget modstander af modellen, så vil denne ikke få særlig god gang på DR.”

BBC indførte frivilligt ny kvote
Siden 1992 har BBC haft et krav om at skulle udlægge 25 procent af de såkaldte qualifying hours. I 2007 opfyldte BBC det krav, men mødte nye poltiske ønsker om yderligere udlægningskvotaer.

Derfor besluttede BBC selv at indføre en yderligere kvote, hvorefter 25 procent skal udbydes i ekstern og intern konkurrence. Det betyder, at BBC beholder de resterende 50 procent til inhouse-produktion.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også