Hemmelige forhandlinger om ny TV 2-aftale

Kulturministeren vil genforhandle den kommende abonnementsmodel for TV 2 - så det berygtede, besværlige "alene-kort" ikke bliver aktuelt.
Per Fanefjord Laursen

Regeringen og de politisk allierede på Christiansborg forhandler i den nærmeste tid for at finde en alternativ løsning på det problematiske, såkaldte 'TV 2-alene-kort'.

En ny model er på bordet, hvor alle husstande skal betale abonnement for TV 2, ligegyldigt hvordan de modtager kanalen - dog ikke de 25 kr., som der er lagt op til i redningsplanen, men derimod kun 10 kr. Det fortæller to uafhængige kilder til Mediawatch.

Løser alle kvaler
Med den løsning falder alle kvaler med TV 2-alene-kortet væk. Skal regeringen have opbakning til løsningen kræver det imidlertid en bred politisk accept af, at public service-hovedkanalen TV 2 vil miste gennemslagskraft, fordi der kan være husstande, der ikke vil betale op mod 25 kr. ekstra pr. måned for at kunne se TV 2, som de hidtil har kunnet se gratis.

Ifølge Mediawatchs kilder er det kulturministeren selv, der har kastet fornyet fokus på abonnementsdelen af TV 2's redningsplan, der skal træde i kraft januar 2012 - endnu inden den har fået grønt lys i EU. Efter sigende har de stærke meldinger i høringssvarene om modellen før jul gjort dybt indtryk langt ind i regeringen.

Ryst posen
Derfor ser den siddende minister, Per Stig Møller, gerne, at posen rystes én gang til, når man nu alligevel afventer EU’s godkendelse. Det er gået op for Per Stig Møller, at der er tale om en dyr, potentielt meget upopulær ekstra afgift, der ikke ser ud til at falde i god jord hos vælgerne.

Per Stig Møller var ikke kulturminister, da aftalen om abonnementsdelen blev indgået i januar 2009 - og det har aldrig været et Columbusæg. Selv partierne, der indgik aftalen, var ikke videre stolte over den abonnementsmodel, men nåede frem til.

Tavse medieordførere
Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, vil i dag kun bekræfte, at man er i tænkeboksen og har læst hørringsvar. Medieordfører Karin Nødgaard, DF, er ikke parat til at kommentere. Ej heller Mogens Jensen (S).

Det vurderes, at en ny TV 2-aftale kan være klar inden udgangen af marts. Men politikerne må fortsat må vente på EU.

TV 2 udfører angiveligt et ganske offensivt lobbyarbejde i disse uger for at fastholde aftalen. Men TV 2-direktør Merete Eldrup har ingen kommentarer til udsigten til en ny aftale.

Oppositionen bekymret
Den brede politiske aftale om brugerbetaling til TV 2 fra 2009 har længe været under pres, fordi både Socialdemokraterne, Radikale og SF før jul blev bekymret for konsekvenserne. Man havde også læst de indkomne høringssvar til lovforslaget.

Når det gælder oppositionen, er strategien imidlertid ekstra ugennemskuelig. Oppositionen har hele tiden ønsket, at TV 2 får sine licensindtægter tilbage. Det ønsker regeringen ikke, men oppositionen finder det muligvis klogest at trække tiden lidt og vente på et valg.

100 mio. i administration
Kritikken af abonnementsmodellen går på, at administrationen af den planlagte brugerbetaling til TV 2 og TV 2-alene-kortet, der skal gives til husstande, der kun vil kunne se free-to-air-kanalerne fra DR og TV 2's hovedkanal, vil koste op til 100 mio. kr. Ordningen bliver altså både dyr og besværlig at håndtere - når der skal holdes rede på, hvilke seere, der skal have TV 2-alene-kort med den dertilhørende boks.

TV 2 redningsplanen fra 2009 blev vedtaget som for at lægge en stødpude under TV 2-hovedkanlens økonomi, der er under stærkt pres på grund af vigende share.

Politikere, embedsmænd og TV 2 afventer efter to år stadig EU’s accept af den oprindelige aftale. EU har været varsomme med at acceptere modellen, angiveligt af hensyn til, at den vil danne præcedens på de andre mediemarkeder i EU. Muligvis også på grund af skepsis om, hvorvidt TV 2-koncernen har behov for brugerbetaling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også