DR2-eksperiment er upoleret tale-tv

DR2’s forsøg med at gøre radio til tv med 'P1 debat' kl. 17.30 ligner det, det er: filmet radio. Men det er også en halv times intensiv og koncentreret debat.
Per Fanefjord Laursen

I begyndelsen af februar relancerede DR2 Deadline 17 og dermed fladen mellem kl. 17.00-18.00, så denne nu består af en relanceret Deadline 17 og radioprogrammet 'P1 Debat', som optages til tv.

Ændringen er en udløber af den seneste sparerunde i DR - der også betød, at DR2 Udland kl. 19.30 blev nedlagt - og har altså betydet premiere på et forsøg på tværs af platformene: en tv-version af radioprogrammet P1 Debat, der sendes på P1 kl. 12.00.

Vi går direkte til kernespørgsmålet: Er DR2's kunstgreb et omkostningsbevist eksperiment med kreativt potentiale - eller blot filmet, genudsendt radio: en spareløsning, der svækker DR2's indholdsbrand?

Det er radio med billeder
Du er ikke i tvivl, når du ser DR2's P1 Debat: Vi er i et radiostudie. Det er en radiodebat, der optages.

DR2 har ikke gjort meget ud af at ændre situationen i radiostudiet for at tilpasse sig tv-mediet.

Der er fire faste kameraer, som produceren kan klippe imellem. Faste indstillinger, med intense, tætte beskæringer af de talende ansigter.

Studiet er belyst til tv, men uden dikkedarer. Der kunne være kælet mere for lyssætningen for at kreere en lækker supertech, radiostudie-stemning, men det er fravalgt. Formentlig for at undgå, at radiogæsterne føler sig fanget i tv-klør.

Gæsterne i 'P1 Debat' tænker da heller ikke over, at de er på tv. De kommer i casual tøj og er ikke nødvendigvis stylet. 

Gæsterne står op. Nogle af dem bliver ivrige og ender med at danse lidt frem og tilbage foran mikrofonen, klø sig i næsen, kigge op i luften og ned i noterne.

Ja - det er interessant
Er det en interessant og seværdig tv-løsning på et shoestring budget? Mit bud efter halvanden uge er: ja.

Seerne bydes op til en halv times intensiv og koncentreret debat, der understreges af nærbillederne, uden visuelle distraktioner eller afbrydelser fra indslag med billeder.

Det uproducerede tv er uvant på tv-skærmen - omend du kan møde det på Dk4 af og til - og det mangler naturligvis den dynamik og lækre finis, der ses i andre debatter. Omvendt er det rå og upolerede en væsentlig ingrediens i den opmærksomhed, som meget online-tv nyder især på YouTube. I det moderne tv-univers skiller den rå tv-produktion sig ud fra mængden og leder til ekstra fokus på det talte ord. Det er dog ikke et revolutionerende trick, at tv sætter kameraer op og filmer radio - Voice TV og Kanal 5 viser således hver dag en rå optagelse af The Voice' morgenshow.

Lille seersucces
De tidlige seertal antyder også en lille succes. 'P1 Debat' på DR2 blev i sidste uge fra mandag til fredag set af 61.000 seere i gennemsnit. Det er på niveau med det samme timeslot før premieren, men ca. 10 procent mere end uge 3 og 4. Mandag var der endda 93.000 seere.

De seerdata, jeg har indhentet, viser også, at seerne synes mere loyale og opmærksomme over for 'P1 debat' og lægemiddelprogrammet 'Urt', som har ligget på samme tidspunkt tidligere på året, mens seerne har hængt mere løst i timeslottet, da det var The Daily Show og programmet 'Larsen, Rifbjerg og den danske sang', der var på programmet.

Kilde: MEC

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også