TV4 tog 19% af den politiske mediekage

De første tv-reklamer i svensk politik var ikke en dominerende faktor i 2010-valgkampen. Alle partier investerede i tv, og det var Socialdemokraterne der købte mest.
Per Fanefjord Laursen

Det seneste svenske valg i september introducerede politiske tv-reklamer på det landsdækkende private TV4 - men ikke på de London-baserede kanaler som TV3. Politisk annoncering er ikke tilladt i Storbritannien.

Alle partier investerede i tv-annoncering, men tv blev kun det tredjestørste medie med en andel på 19,4 procent af det politiske media spend eller 58 mio. sek. (brutto).

Det viser en opgørelse, som Carat Stockholm har udregnet for Mediawatch.dk, baseret på bruttopriser.

“Der var stor debat af politisk tv-annoncering inden valget. Frygten var, at kun de store partier havde råd til at være med. Men det endte med, at alle 8 partier investerede mellem knap 2 og 22 mio.,” siger adm. direktør Håkan Gustafsson , Carat Stockholm.

Det var Socialdemokraterne, der uden sammenligning var den største indkøber af reklame-tv, med en investering på 22 mio. (brutto)

Selvforskyldt reklamekontrovers
Da først valgkampen blev skudt i gang, forsvandt de almindelige forbehold for politisk reklame.

 “Den eneste dramatik omkring politisk tv-reklame opstod, da TV4 afviste at sende et spot for Sverigesdemokraterne. Det udløste en voldsom debat om politisk censur,” siger Håkan Gustafsson.

Valget endte med, at Sverigesdemokraterne, som er meget kritisk overfor fremmede, for første gang blev indvalgt i Sveriges Riksdag.

“Mange mener, at partiet fik ufortjent meget opmærksomhed, fordi de blev ”censurerede af TV4", og det hjalp dem at blive valgt, hvilket blot gjorde kontroversen endnu større,” forklarer Carat-direktøren.

Traditionelle medier tog mest
Den totale politiske media spend i 2010 steg til 299 mio. sek. (brutto) - mod 225 mio. ved valget i 2006.

De to største mediagrupper blev helt traditionelt dagblade og Outdoor/display med henholdsvis 44 procent og 25 procent af media spend.

Online spillede en væsentlig rolle i valgkampen, men ikke som betalt media. Der blev kun købt online-annoncering for 5,4 mio. (brutto). Der var til gengæld massiv debat-aktivitet på Facebook, Twitter og partiernes egne sites.

Kilde: Carat Stockholm


 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også