DR-ombudsmand frikender Haarder-interview

Der var ingen undskyldning for, at sundhedsminister Bertel Haarder (V) "overfaldt" en DR-journalist "verbalt". Sådan lyder vurderingen fra DR's ombudsmand.
MediaWatch

DR's seerredaktør Jacob Mollerup er ikke enig med det flertal af seere, der har kritiseret TV-Avisens indslag med en Bertel Haarder (V), der skældte en DR-journalist huden fuld.

"DR Nyheder lavede med god journalistisk relevans indslaget søndag aften den 19. december, hvor man viste, hvordan det kan se ud, når en minister skælder ud på en journalist foran et kamera. Man indhentede også Bertel Haarders efterfølgende kommentar til optrinnet og lod det indgå i indslaget søndag aften. Og meget relevant lagde man den samlede optagelse ud på dr.dk, så interesserende seere selv kunne se forløbet," skriver Jacob Mollerup sin klumme

Han ærgrer sig dog over, at DR ikke med større tydelighed fortalte om baggrunden for interviewet.

Den var, at ministeriet selv valgte at offentliggøre en pressemeddelelse om, at der skal skæres i fedmeoperationerne i år, selv om ministeriet samtidig har nedsat en ekspertgruppe som skal forholde sig til det spørgsmål.

"Dette forløb viser to ting: For det første valgte ministeriet at udsende pressemeddelelsen en sen fredag eftermiddag med den logiske konsekvens, at journalisterne fik dårlig tid til at lave research og komme til bunds i historien. For det andet var den nedsatte ekspertgruppe en væsentlig brik i historien. Derfor var det også helt relevant at spørge ministeren. Og det var bestemt ikke sagligt begrundet, at ministeren overfaldt journalisten verbalt for at stille det helt logiske spørgsmål: Hvorfor havde man ikke ventet på ekspertgruppen?" skriver Jacob Mollerup.

Dermed går han i rette med flertallet af de over 7.000 seere, der har ytret sig på dr.dk samt de flere hundrede klager, som DR har modtaget over interviewet. Klagerne har nemlig blandt andet beskyldt journalisten for at være irriterende og gentage sine spørgsmål.

Men hvis ministeriet havde timet pressemeddelelsen bedre, var den ikke kollideret med risengrød eller kirkekoncert, påpeger Jacob Mollerup, som også understreger, at det er almindelig praksis at stille et spørgsmål flere gange for at få en udtalelse, der er velegnet til tv.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også