"Nu er vi kommet igennem krisen"

Jesper Buchvalds rolle som ny adm. direktør for Benjamin Media bliver at lancere nye titler samt styrke udviklingen af Benjamins nuværende aktiviteter.
Tine Brødegaard Hansen

Magasinboomet fra de syv gode år frem til 2008, hvor kioskerne bugnede af nye titler, blev brat stoppet af finanskrisen. Men nu er de gode tider på magasinmarkedet på vej tilbage.

Det mener Jesper Buchvald, der siden september har afløst Jan Lehrmann som adm. direktør for Benjamin Media, som blev endeligt opkøbt af Bonnier Publications sidste år.

 "Vi tror på vækst, og jeg er blevet ansat med den opgave at være med til at skabe den. Vi regner med vækst på eksisterende titler, på onlineaktiviteter og ved at lancere nye titler på papir og digitalt," siger Jesper Buchvald, der kommer fra en ledende stilling som markedsdirektør i Bonnier-koncernen, hvor han har været ansat de seneste otte år

 "Nu er vi kommet igennem krisen. Annoncesalget er otte til ti procent større end sidste år, og abonnenternes loyalitet vokser igen," siger Jesper Buchvald..

"Value for money"
Ikke desto mindre er rekonvalescenstiden længere for magasiner end andre mediegrupper. År til dato ligger annonceomsætningen for magasiner og ugeblade kun tre procent over niveauet for 2009, ifølge DRRB-tallene for oktober.

Tilpasningerne i kriseårene, der blandt andet betød et farvel til de tre licensmagasiner Cosmopolitan, FHM og Arena, har rustet Benjamin til opturen, mener Jesper Buchvald.

"Min forgænger Jan Lehrmann har sammen med den øvrige ledelsesgruppe truffet hårde, men helt rigtige beslutninger om lukning af magasiner, så den del af porteføljen, der er tilbage, er sund. De har gennemført en proces, som betyder, at Benjamin i dag er blevet endnu skarpere på organisering og indhold. Redaktionelt fokuserer vi for eksempel stenhårdt på, at læserne får value for money ved at være anvendelige og brugbare," siger Jesper Buchvald.

Flere krav til nye magasiner
Efter de seneste års udrensninger på magasinmarkedet, er der igen plads til nye titler, mener han. Og til februar næste år resulterer det i magasinet Liv målrettet kvinder i alderen 40+.

”Men i dag er kravene større til nye magasiner end i vækstårene, derfor vil vi ikke se nye titler komme på markedet med samme hast som særligt i 2006-2007, hvor det sprøjtede ud. Vi sætter tempoet ned, men når vi lancerer nyt, gør vi det 100 procent og så vil succesraten nok også være højere end tidligere, fordi vi har tænkt os bedre om,” siger Jesper Buchvald.

Oplagene er tilbage på niveau
Magasinerne har i de senere oplagsmålinger måtte notere sig større eller mindre fald, men det er del af en markedstilpasning ikke et tegn på, at læserne er på vej væk fra magasinerne, mener Jesper Buchvald.

"Den turbulens, vi ser i oplagene nu, skyldes, at vi som udgivere har været meget aggressive i vækstperioden. Det stoppede brutalt med krisen, og bagefter kunne man se, at der havde været en overetablering af titler på markedet. I Bonnier gik vi også efter oplagsvækst gennem en stor markedsføringsindsats for de eksisterende titler. Men vi må konstatere, at så mange læsere findes der ikke. Derfor er der skruet ned igen, og det får konsekvenser, men der er ikke store forskydninger i selve kerneoplaget,” siger Jesper Buchvald.

Nye Ipad-magasiner og frekvenser
Måske stopper turbulensen for de trykte oplag ikke helt der, for nu er magasiner til Ipad’en og på sigt andre tablets for alvor på vej.

"Hvis Ipad-udgaverne fænger, vil nogle læsere vælge dem i stedet for de trykte magasiner. Vi vil også tiltrække nye læsere på grund af formatet, distributionsmodellen og tilgængeligheden i, at man altid kan hente magasinet via nettet," siger han.

Hvor aviserne satser på, at Ipad-udgaven bliver et supplement til den trykte avis, der bliver opdateret en eller flere gange dagligt, vil Ipad-magasinerne nogenlunde ligne dem, vi kender fra tryk, om end de vil integrere features som video og mere baggrundsstof, som tilfældet er for Bilmagasinets Ipad-udgave, mener Jesper Buchvald.

”Vi kunne have valgt at rydde bordet og starte et helt nyt magasin på Ipad, men de muligheder vil vi først forholde os til, når vi kender markedet lidt bedre. Men specialudgivelser i færre numre inden for vores kendte magasiner eller nye emneområder ligger lige for. De har jo også et længere liv end månedsudgivelserne. Vi overvejer også, om frekvensen kan være anderledes. Måske foretrækker læserne mindre indholdspakker to gange om måneden, frem for et stort magasin en gang om måneden.”

Flere særudgivelser er til overvejelse
I oktober udkom Costume Skønhed som en særudgivelse udelukkende om skønhedsprodukter, der i første omgang er på udgivelsesplanen med to numre i 2011. Men det er for tidligt at vurdere, om udgivelsen har været en succes.

”Vi har ikke set salgstallene endnu, men vi har fået positive tilbagemeldinger om kvaliteten og det redaktionelle fra læsere og annoncører. Vi er meget glade for det træk, og vi ser selvfølgelig efter om der findes en lignende mulighed for de andre titler,” siger Jesper Buchvald.

Direktørskifte uden chok-effekt
De mange udviklingsplaner og nye titler lyder som noget, der ville være i Benjamin-stifteren Johnny Laursens ånd. Han trak sig endeligt fra selskabet sidste år, hvor Bonnier Publications opkøbte hele aktieposten. Siden Jan Lehrmann stoppede som adm. direktør i september, er Bonnier ikke alene eneejer, men har også placeret en af sine topfolk i spidsen for Benjamin.

Men Jesper Buchvald afviser, at han er rykket ind i datterselskabet med et slideshow under armen fuld af nye værdier og ’mission statements’.

”Nej, jeg har ikke kørt noget slideshow, og det har jeg heller ikke intentioner om at gøre. Jeg har min baggrund i Bonnier, men jeg er ikke kommet for at lave tingene om. For Benjamin-recepten (Benjamins værdier, red.) er jo succesfuld. Da Johnny Laursen gik rundt herinde, var han en af de tydeligste værdibærere for virksomheden. Men det grundlæggende værdisæt kan være det samme, selvom der er nye mennesker involveret, som naturligvis gør tingene på deres måde," siger Jesper Buchvald, som tror, at bliver svær at finde ansatte, som har oplevet direktørskiftet i Benjamin som et chok.

Han og Jan Lehrmanns kompetencer ligner nemlig meget hinanden. Derudover er der også fordele for Benjamin i at være blevet opkøbt.

”For en virksomhed som Benjamin er det da en fordel at have en stor mediekoncern i ryggen for nogle initiativer kræver jo store investeringer, men ellers fylder Bonnierejerskabet ikke noget i det daglige.”

Slips eller jeans gør ingen forskel
Han henviser til, at Bonnier som koncern har ry for at lade datterselskaber bevare deres lokale præg, simpelthen fordi det giver bedst forretningsmæssig mening.

”Om man går med slips eller jeans, holder fredagsbar eller spiser morgenmad sammen, og om man møder kl. otte eller ti om morgenen, det er ligegyldigt. Der er ingen forventning fra koncernledelsen om, at man skal være på en bestemt måde, fordi man er en del af Bonnier-koncernen. Det er også umuligt, når man ejer alt fra et modemagasin som Costume til en finsk tv-station og et b2b-site i Rusland.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også