Mediestøtten skal undersøges igen

Kulturministeriet nedsætter nyt udvalg, der skal se på mulighederne for "eventuel" justering af mediestøtten - bl.a. på baggrund af "Anker Brink Lund-rapporten".
MediaWatch

Det var åbenbart ikke nok med én diger rapport om den offentlige mediestøtte, som professor Anker Brink Lund i samarbejde med Rambøll satte punktum for i oktober sidste år, og som opstillede tre scenarier for den fremtidige støtte.

Nu har kulturministeriet nedsat et udvalg med tidligere konservative finansminister og TDC-direktør Henning Dyremose i spidsen, der igen skal granske ordningerne.

For mens kulturminister Per Stig Møller (K) roser "Anker Brink Lund"-rapporten, som den omtales i pressemeddelelsen, for at give et "glimrende overblik over udviklingen" (på medieområdet, red.), skal det imidlertid nu undersøges:

"(..) hvordan mediestøtten kan bidrage til den nødvendige udvikling, fornyelse og rationalisering i branchen uden samtidig at smide barnet ud med badevandet," lyder det fra Per Stig Møller i meddelelsen.

Formålet med den nye rapport er nemlig "at udarbejde et grundlag for regeringens stillingtagen til den offentlige mediestøtte".

Udvalget skal dog blandt andet inddrage "Anker Brink Lund-rapporten", men det ligger tilsyneladende ikke som fast forudsætning, at der overhovedet skal ændres noget i mediestøtten. For teknologiudvikling, forbrugeradfærd og internationalisering bør indgå i overvejelserne om en eventuel justering af mediestøtten, som der står.

Lige som den eksisterende rapport om mediestøtten skal udvalget undersøge mulige modeller for en fremtidig mediestøtte. Det kan være "støttekoncepter" med fokus på enkelte medieplatforme eller nogle, der går på tværs af platformene. Udvalget skal desuden forholde sig til konsekvenserne af at bevare status quo, hedder det i kommissoriet for udvalget.

Det skal i øvrigt afgive rapport men ikke komme med indstillinger til mediestøtten, som heller ikke må overstige den eksisterende ramme for mediestøtte.

Af andre bemærkelsesværdige forudsætninger for udvalget er, at undtagelsesbestemmelsen i konkurrenceloven, der giver udgivere af aviser, ugeblade og magasiner ret til at bestemme forhandlernes udsalgspris skal ophæves. Det er selv samme forslag, der i dag og i går har mødt hård kritik fra dagbladene og magasinudgiverne, som frygter at det vil skade mangfoldigheden af titler i hele Danmark og dermed modarbejde formålet med distributionsstøtten.

Udvalget skal afgive en rapport senest den 1. oktober 2011.

I udvalget deltager:

En repræsentant indstillet af Dansk Journalistforbund
En repræsentant indstillet af Danske Dagblades Forening
En repræsentant indstillet af Danske Specialmedier
En repræsentant indstillet af Radioerne – Publicistiske radio- og tv-stationer
En repræsentant indstillet af Foreningen af Danske Interaktive Medier
En repræsentant indstillet af Digitale Publicister
En repræsentant indstillet af DR
En repræsentant indstillet af de regionale TV 2-virksomheder
Medieforsker Ida Willig, adjunkt, Roskilde Universitet
En nordisk medieforsker

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også