Ekspert bakker Liebst op

Det er ikke umiddelbart TV 2-bestyrelsens opgave at blande sig i redaktionelle beslutninger, men den kan beslutte at gøre det, siger juraprofessor Morten Samuelsson.
Tine Brødegaard Hansen

Skal kontroversen om hvorvidt det var ok, at et TV 2-klip med en vred statsminister blev slettet op i bestyrelsen eller ej?

Bestyrelsesmedlem Palle Smed mener ja, bestyrelsesformand Lars Liebst mener nej. På sin vis har de begge ret - eller ret til at have deres pågældende holdninger, mener Morten Samuelsson, juraprofessor med speciale i bestyrelsesansvar. Men formanden har formentlig et flertal bag sig, hvilket betyder, at sagen ikke kommer op i bestyrelsen.

"I TV 2's tilfælde er journalisternes bekymring blevet bragt op af et bestyrelsesmedlem (Palle Smed, red.), men der er ikke noget juridisk krav om, at bestyrelsen skal tage sådan en sag op. Det Lars Liebst siger (til Jyllands-Posten, red.) er, at han ikke kan se, at bestyrelsen i denne sag skal underkende redaktørens linje eller bede ham forklare den. Indirekte støtter Lars Liebst dermed redaktøren frem for journalisterne," siger Morten Samuelsson.

Ifølge Jyllands-Posten mener andre bestyrelsesmedlemmer, at Palle Smed, der er udpeget af Socialdemokraterne bruger sin post politisk. Det ville der ikke være noget underligt i, mener Morten Samuelsson.

"Jeg kan jo ikke se ind i hovedet på ham, men når man i en bestyrelse har politisk udpegede medlemmer, kan de ikke frigøre sig fra det. Palle Smed skal jo heller ikke være forhindret i at bringe en sag op, men han skal være klar over, at hans motiver vil blive beklikket af andre, og dem kan han jo så forklare og forsvare, så det fremgår at han går efter sagen og ikke efter statsministeren. Man kan også diskutere, om det ikke er lige så politisk, at bestyrelsesformand Lars Liebst ikke tager sagen op."

Trods bestyrelsesformandens modstand har Palle Smed den mulighed at få et flertal i bestyrelsen med sig, som kan beslutte at sagen skal tages op som et punkt på næste bestyrelsesmøde. Men det mener Morten Samuelsson ikke er sandsynligt.

"Bestyrelsesformænd for større virksomheder med en vis erfaring vil sjældent gå ud at sige noget, som de ikke har opbakning til. Til en hvis grad bliver den slags udmeldinger, som Lars Liebst kommer med drøftet forinden. Det er helt normalt, for vi kan ikke have, at formænd siger noget offentligt, som bliver underkendt af den øvrige bestyrelse. Det ville tyde på, at der ikke var orden i sagerne, og så mister man tilliden til formanden," siger Morten Samuelsson.

Han tilføjer, at utilfredse bestyrelsesmedlemmers synspunkter ofte bliver drøftet internt frem for at blive luftet i medierne. Men det er så ikke tilfældet her. 

Vedtægterne for TV 2's bestyrelse omtaler ikke de redaktionelle forhold, men bestyrelsen vedtager også en forretningsorden med "nærmere bestemmelser om udførelsen af sit hverv".

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også