Kritik: TV3 og SBS TV slap billigt

TV3 og SBS TV's juridiske tilhørsforhold i London koster danske arbejdspladser, lyder kritikken fra den TV 2-medarbejder, der uden resultat klagede over London-kanalerne.
Per Fanefjord Laursen

TV 2-medarbejderen, der i 2009 klagede til Radio- og tv-nævnet over, at TV3 og SBS TV sender fra London, er vred over de to udenlandske tv-selskabers ageren - og undrer sig over, at de britiske myndigheder ikke gør mere.

TV3- og SBS-kanalerne hører under britisk reklamelovgivning, bekræftede Radio- og tv-nævnet for nylig på baggrund af en grundig undersøgelse udført af den britiske mediemyndighed Ofcom.

Skævvredet marked
TV 2-journalisten Claus Birchs motivation for at rejse klagen i 2009, var en forundring over retstilstanden i Danmark, der ifølge ham tillader multinationale, kommercielle tv kanaler, der formelt er bosiddende i et andet EU-land, frit at sende tv direkte målrettet mod Danmark efter langt mere liberale reklameregler end de danske.

Det er foregået i 22 år, for TV3's vedkommende,

“TV 2 Danmark skal dermed ikke alene fungere på et skævvredet kommercielt marked, men er samtidig, fordi TV 2 er en public service kanal, underlagt en række krav og begrænsninger, som stationens udenlandske konkurrenter ikke er,” siger Claus Birch.

Ens betingelser ønskes
TV 2's direktør Merete Eldrup har ikke - modsat hendes forgængere - interesseret sig officielt for sagen. Hun har ved flere lejligheder udtrykt en anden indgangsvinkel. Eldrup ønsker sig ens arbejdsbetingelser, men hellere ved at TV 2's reklameregelsæt tilpasses EU, hvilket blev afvist under forårets medieforlig.

Ifølge Claus Birch skovler MTG og SBS penge ind på brugerbetaling i Danmark og samtidig kan de søge om og får del i den danske stats public service midler.

“Det er det svært ikke at være både vred og forarget. For det er konkurrenceforvridende og koster utvivlsomt arbejdspladser i Danmark.”

Skuffet over Ofcom
Claus Birch mener, at Ofcoms undersøgelse alene har været begrænset til at spørge henholdsvis MTG og SBS, om de er sikre på, at de udelukkende er omfattet af de britiske regler.

“Ikke overraskende mener MTG og SBS, at de overholder reglerne. Ofcom gør herefter intet for at undersøge, om det nu også er rigtigt,” siger han.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også