DR og Koda indleder spil om musikafgifter

Den fragmenterede medieudvikling bliver det store tema i de kommende forhandlinger mellem DR og Koda om musikafgifter for alle DR’s tv- og radiokanaler.
Per Fanefjord Laursen

Det er tophemmeligt præcis, hvornår DR’s jurister og Koda sætter sig til bordet for at indlede nye forhandlinger om de afgifter til musikbrug, som DR skal betale de kommende år.

Men det drejer sig om få dage, før forhandlingerne går i gang - om prisniveauerne og også om varigheden af næste aftaleperiode. Den nuværende aftale med Koda, der repræsenterer danske og internationale musikophavsrettigheder, udløber til nytår.

DR betaler en betydelig, ikke offentliggjort sum penge i afgifter for musikbrug på alle sine tv-kanaler og samtlige radiokanaler på FM, DAB og web. DR’s afgifter til musikbrug forhandles som en samlet afgiftssum, der giver mange håndtag at skrue på for begge parter.

Modernisering påkrævet
Ifølge MediaWatchs kilder påvirkes forhandlingerne i år af den stadig mere fragmenterede, digitale medieudvikling, der fører til mange medier og platforme - men langt færre brugere på hvert medie. DR tvinges til at tage alle aftaler med alle rettighedsindehavere op til overvejelse - for at modernisere udgangspunktet for aftalerne.

Det gælder i princippet aftaler med både skuespillere, forlag, forfattere, komponister, musikere, m.fl.

Flere tidspunkter og platforme
Underdirektør i DR Medier, jurist Merethe Eckhardt, har ingen kommentarer til forestående eller igangværende forhandlinger med Koda.

“Vi er ikke gået i gang,” siger hun, og understreger, at DR har stor respekt for de rettighedshavere, der via deres værker gerne vil nå en masse mennesker. Men hun erkender, at mange flere tv/radiokanaler og platforme vil spille en stigende rolle for fremtidens afgiftsberegning.

“Koda og DR skal til stadighed udvikle sig i takt med fragmenteringen. For DR gælder det hele tilgangen til vores produkter, og de medieplatforme vi er på. Og det gælder derfor også i forhold til rettighedsforhandlinger. Hvis vi skal nå alle danskere, er det væsentligt, at vi kan være, der hvor de er. Når de er der. Og for at nå det samme antal mennesker, kan det f.eks. være nødvendigt at udkomme på forskellige tidspunkter eller på forskellige medieplatforme,” siger hun.

Oversat betyder det, at rettighedsindehaverne nok må acceptere “flere bække små” - altså at deres indtægtsstrømme fremover vil komme flere steder fra - men ikke nødvendigvis være mindre.

Færre DAB radioer
DR og Koda har mange håndtag at skrue på under forhandlingerne, som gør processen og prissætningen temmelig uigennemskuelig set udefra. På radioområdet står det klart, at DR faktisk får færre DAB-radioer i 2011 og en FM-kanal mindre. Dertil kommer, at flere af de DAB-radioer, DR nedlægger, er dem, der spiller meget musik.

Koda meddeler MediaWatch, at man absolut ingen kommentarer har til kommende forhandlinger med DR.

Afgifter blev forligsstof
I forsommerens nye medieforlig satte regeringen og støttepartier undtagelsesvis musikafgifter på agendaen. Målet var, at forsøge at justere forholdet mellem de kommercielle radioers faktiske indtægter og de musikafgifter, de skal betale.

Men medieforligets målsætning på området er ikke lykkedes for alvor, siger de kommercielle aktører, når Mediawatch taler med dem uden for citat. Dem, der vil citeres, er lidt mere positive.

Det har ikke været muligt at få DR’s reaktion eller en fortolkning af medieforligets justeringer af beregningerne.

Nok bliver DR og Koda en slags modstandere om kort tid, men til hverdag lyder der andre toner. Således afholder de to parter fælles schlagerfest og byder på dansktop-hit på stribe live i Koncerthuset i DR Byen den 20. oktober.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også