Guldbrandsen, B.T. og almindelig Infomedia-forvirring

Forvirringen var - næsten - komplet, da dokumentaristen Christoffer Guldbrandsen til formiddag på Facebook angreb B.T. for at have fået fjernet en jægerbog-artikel fra Infomedia.
Louise Reseke

Opdateret. Der var røre i Facebook-dammen fredag formiddag, da den prisbelønnede dokumentarfilminstruktør Christoffer Guldbrandsen på sin profil skrev og kritiserede, at B.T. ifølge hans oplysninger har fået slettet en af avisens historier om Jægerbogsagen fra dagbladenes arkiv, Infomedia. 

Helt så enkelt ser det imidlertid ikke ud, hvis man spørger B.T. og Infomedia om, hvor den famøse artikel er blevet af. Ifølge B.T.'s chefredaktør Olav Skaaning Andersen er det ikke sandt, at avisen har fået Infomedia til at stryge en Jægerbog-artikel fra deres arkiv.

"Vi har ikke bedt Infomedia om at slette nogen artikel, og det har jeg fået bekræftet af to uafhængige kilder hos Infomedia," siger chefredaktør Olav Skaaning Andersen, der ikke selv var tiltrådt som chefredaktør, da Jægerbogsagen rasede i sensommeren 2009. 

Fjernede selv oversættelse
I disse dage raser sagen igen - nu i Københavns Byret. Et af de centrale spørgsmål i retssagen er, hvorvidt Forsvaret selv lækkede den falske arabiske oversættelse af Thomas Rathsacks bog 'Jæger - i krig med eliten' til medierne - herunder B.T. og dennes nyhedschef Simon Andersen.

Olav Skaaning Andernsen ved ikke, om det er artiklen med oversættelsen, som Christoffer Guldbrandsen henviser til, men siger, at B.T. selv valgte at stryge oversættelsen og en lille artikel, der henviste til oversættelsen, fra bt.dk.

"Oversættelsen blev selvfølgelig fjernet igen, da man fik en tolk på og opdagede, at det var volapyk, hvad der stod - at det tydede på, at det var en maskinoversættelse. Efter vi fjernede oversættelsen lavede vi senere på dagen en artikel på bt.dk, hvor vi fortalte, at den arbaiske oversættelse var ubrugelig, og at den var oversat med Google Translate," siger Olav Skaaning Andersen.

Infomedia: Sådan fungere systemet
Hos Infomedia bekræfter adm. direktør Anders Lassen, at den pågældende artikel, der ifølge ham stammer fra bt.dk, ikke længere findes i Infomedias arkiv. Han kan dog heller ikke bekræfte, at artiklen skulle være forsvundet efter en anmodning fra B.T.

"Vi arbejder på at opklare sagen. Vi har ingen log på, at B.T. skulle have bedt os om at fjerne den artikel. Det mest sandsynlige er, at det er en teknisk ting," siger Anders Lassen med henvisning til, at Infomedia ikke gemmer alle versioner af netavisernes artikler. Når netaviserne opdaterer deres artikler, så overskrives den gamle version automatisk i Infomedias arkiv.

"Vi tror, det er dét, der er sket her," siger Anders Lassen, der er klar over, at Infomedia i første omgang bekræftede over for Christoffer Guldbrandsen, at artiklen var fjernet fra Infomedia efter henstilling fra B.T. - men efterfølgende oplyste, at dette viste sig ikke at være forklaringen. Forvirringen blev ikke mindre af, at af nyhedsbureauet Newspaq også først citerede - men efterfølgende korrigerede - Infomedia for, at artiklen var fjernet på anmodning fra B.T.

"Men det er ganske enkelt ikke rigtigt, og derfor har Newspaq også rettet citatet, så vidt jeg er orienteret," siger Anders Lassen.  

Krøllen på mediehalen
Den helt særlige krølle på mediehistorien er imidlertid, at det tilsyneladende ikke ville være specielt kontroversielt, hvís B.T. faktisk havde bedt Infomedia om at fjerne artiklen.

"Det sker jævnligt, at medierne beder os om at slette en af deres artikler, og så gør vi det. Det står i vores leverandørkontrakt, at medierne selv er ansvarlige for det indhold, der er i vores arkiv, så opdager de, at der er indhold, de efterfølgende ikke kan stå inde for af en eller anden årsag, så fjerner vi det, hvis vi bliver bedt om det," siger Anders Lassen.

Han ser dog én rigtig pointe i Christoffer Guldbrandsens kritik.

"Han har en pointe i, at der er en interesse for samfundet i at bevare originalt indhold for eftertiden. Men den opgave varetager Statsbiblioteket, den ligger ikke hos os," siger Anders Lassen.

Ifølge pressejurist Oluf Jørgensen er B.T.'s overskrivning af den originale artikel dog stadig kritisabel.

"Det grundlæggende er, at avisen B.T. fjerner historien, og det er forkert. Pressenævnets praksis med hensyn til rettelser er, at man ikke skal slette sporene, men i stedet sætte en opfølgning eller link på, så læserne kan se, at man er blevet klogere," siger Oluf Jørgen til avisen.dk.

Det har ikke været muligt, at få en kommentar fra Christoffer Guldbrandsen, der bl.a. står bag dokumentarerne 'Dagbog fra midten' og 'Den hemmelige krig'.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også