London-kanaler kan ikke udelukkes fra PS-pulje

Public Service Puljen er bl.a. oprettet for at fremme kvalitet på TV3 og SBS-kanalerne. Og bl.a. derfor var det ulogisk for forligsparterne at udelukke dem.
Per Fanefjord Laursen

London-kanaler som TV3 kan godt forbydes at bringe breaks i programmer støttet af Public Service Puljen, men kanalerne kan ikke udelukkes som ansøger.  

Kulturministeriet undersøgte som led i medieforhandlingerne i april, om politikerne kunne kræve, at modtagere af støtte fra Public Service Puljen ikke afbryder de støttede programmer med reklamer.

EU-Kommissionen oplyste uformelt over for Kulturministeriet, at der ikke er noget i vejen for, at man kan stille som betingelse, at det konkrete program ikke må afbrydes af reklamer.

S vil af med breaks
Den melding vakte begejstring hos Socialdemokraterne, og partiet opfordrede i går, ifølge dr.dk, regeringen til straks at ændre reglerne for mediestøtte. Medieordfører Mogens Jensen (S) har i flere omgange slået til lyd for, at støtteordningen bør ændres, så kun TV 2 og DK4, der sender under dansk lov, kan søge. Allerhelst ser medieordfører Mogens Jensen, at alle reklamebreaks helt forbydes; ikke kun dem i programmer støttet af puljen.

London-kanaler må ikke udelukkes
EU-Kommissionens tilkendegivelse ændrer dog næppe det danske tv-landskab.

Bortset fra, at det politiske flertal er glade for Public service puljen, så oplyste Kommisionen også til de danske embedsmænd, at et sådant krav ikke må udelukke tv-stationer fra f.eks. Storbritannien – hvor reklameafbrydelser er tilladt – fra at søge.

Det var baggrunden for, at det omtalte forbud ikke indgik i medieaftalen, der blev indgået den 26. maj - og rent faktisk udvidede Public Service puljen - uden Socialdemokraterne.

Ministeriet uddyber
MediaWatch har bedt kontorchef Jesper Hermansen, Kulturministeriet, uddybe, hvorfor en mulighed for at ”reklamefriholde” de relativ få puljestøttede programmer på TV3 og SBS-kanaler ikke fik en gang på jorden.

Han oplyser, at det var svært at se en idé i et sådant forbud, fordi det kunne gøre det vanskeligere for kommercielle tv-stationer, som f.eks. TV 3 og Kanal 4 at skaffe den krævede egenfinansiering på 50 procent af produktionsbudgettet.

Når TV3 og SBS TV søger om støtte til en given produktion, stilles der den betingelse, at de selv skal stille med 50 procent af budgettet – som de bl.a. tjener på reklamer.

Med andre ord ville et forbud let resultere i at der ville blive sendt færre public service-programmer på disse kommercielle kanaler.

Dermed ville opnås mindre af den mangfoldighed, der netop er et hovedformål bag Public service puljen, oplyser Jesper Hermansen.

Sag i Ofcom
Socialdemokraternes ønske om at afskaffe breaks på dansk tv lever dog videre, idet det britiske myndighed Ofcom fortsat behandler en klagesag over London-kanalerne anlagt af en TV2-journalist.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også