Kuldslået, men inspirerende redningsforsøg

Fagbladet Journalistens redaktør, Jakob Elkjær, satte sig selv et ambitiøst mål, da han i efteråret 2009 tog hul på det halve års fellowship, han havde fået tildelt af Aarhus Stiftstidendes Fond. Han ville ud på den anden side "med en økonomisk og journalistisk model, der kunne redde journalistikken."
Ole Nørskov

Fagbladet Journalistens redaktør, Jakob Elkjær, satte sig selv et ambitiøst mål, da han i efteråret 2009 tog hul på det halve års fellowship, han havde fået tildelt af Aarhus Stiftstidendes Fond.

Han ville ud på den anden side "med en økonomisk og journalistisk model, der kunne redde journalistikken."

Han rejste til USA for at finde svaret, men indså hurtigt, at opgaven var uløselig. De amerikanske redaktioner "kører på fælgene". Han fandt ingen eksempler på brugbare økonomiske modeller, men han fandt til gengæld masser af inspirerende eksempler på, hvordan nettet kan udnyttes til at skabe vedkommende journalistik, som flytter noget. Vi taler om den dybe, forkromede, undersøgende, samfundsomvæltende journalistik TM.

Misvisende titel
Disse eksempler har han nu samlet i en bog, som i sammenhængen har fået den lidt misvisende titel: "Sådan redder de journalistikken."

Elkjær har krydret med enkelte danske eksempler - især fra Berlingske Media, som blandt andet med serierne "Forbrydelsen" og "I lægens hænder" har taget mange af de nye muligheder, internettet giver, både når det gælder brugerinddragelse og præsentation, i brug.

Bogen er velskrevet og letlæst, men Elkjær når ikke frem til overraskende konklusioner og gør ikke noget forsøg på at binde eksemplerne sammen som perler på en argumentationssnor.

På nogle punkter virker bogen måske også lidt bagudvendt - når Elkjær for eksempel fremhæver det fantastiske i, at man på nettet kan bruge lyd og billede, føler jeg mig hensat til de glade dage i slut-90'erne, hvor "multimediepræsentation" var det store buzzword, og hvor alle opgaver, der indeholdt flash-animationer, fik 13 på Journalisthøjskolen.

Mens vi venter på fremtiden
Vi HAR på mange måder været vidne til en revolution på medieområdet. Skabt af nettet og digitaliseringen og stadig så glohed, at rammerne for den fremtidige journalistik endnu ikke er størknede. Det er endnu forbasket svært at konkludere noget midt i ragnarok - så mens vi venter på, at fremtiden udkrystaliserer sig, er det ingen dum idé at lade sig inspirere af de punktnedslag, Jakob Elkjær fremdrager. Om bogen giver anledning til, at man frydes over de mange gode eksempler på fremragende journalistik - eller om man fortvivler, fordi det er svært at se, hvor pengene til journalistikken skal komme fra fremover, må så være op til den enkelte læser.

Jakob Elkjær: Sådan redder de journalistikken, 200 sider, Forlaget Ajour, 248 kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også