TV 2-regioner positive over for DR-samarbejde

Flere TV 2-regioner er positive over for samarbejde med DR's regionalradioer, som et udredningsarbejde ifølge medieforliget skal undersøge.
Tine Brødegaard Hansen

TV 2-regionerne savner flere penge end de 100 mio. kr. der er afsat i medieforliget til at finansiere den ekstra sendetid de er pålagt fra 2012. Derudover er der blandt de tre regioner MediaWatch har talt med nogenlunde tilfredshed med forliget.

Det indebærer også tre andre punkter:

Et udredningsarbejde skal afgøre, om det giver mening at skabe tættere samarbejde mellem TV 2-regionerne og DR's regionalradioer.

TV 2-regionerne kan i lighed med DR få værditestet evt. nye tjenester eller væsentlige ændringer af de tjenester de allerede har, såsom aktiviteter på nettet. Det kan ske på Radio- og tv-nævnets eget eller på andres initiativ.

Derudover skal det indgå i TV 2-regionernes public service-kontrakt, at de skal styrke formidlingen af kunst og kultur.

Tidligere kulturminister Carina Christensen lagde op til, at TV 2-regionerne stort set ikke ville blive berørt af medieforliget, og hun var langt fra tilhænger af forslaget fra Venstre om et tættere samarbejde mellem TV 2-regionerne og DR's regionalradioer.

Det lader nu til at kunne blive en realitet, og i så fald vækker det glæde hos TV 2 Østs adm. direktør Vagn Petersen.

Han håber, at udredningen kan bane vej for en ny selvstændig regional public service-enhed, der dækker hele mediespektret.

"De regionale public service-medier står utroligt stærkt hos danskerne, og det er oplagt at bygge videre på det grundlag," siger Vagn Petersen.

Også TV 2 Lorrys direktør Dan Tschernia synes, at "en tværmedial regional enhed" er en god idé. TV 2 Lorry er allerede i gang med et samarbejdsprojekt med P4 København.

"Det er enormt inspirerende, og vi glæder os meget til resultatet. Så jeg håber, udvalget finder frem til en struktur, så vi kan samarbejde i en uafhængig enhed," siger Dan Tschernia.

På Bornholm vækker samarbejdsideen med DR også interesse.

"Det bliver spændende, og vi har fra regionerne sagt ja til at deltage. Det er helt sikkert, at der både er fordele og ulemper. Det vigtigste for os – efter min mening – er at vi opretholder det regionale selvstyre. Det er det, der giver os handlekraft. Vi skal ikke spørge nogen i hverken Odense eller København. Så det håber jeg, at det bliver en af konklusionerne," siger direktør for TV 2 Bornholm Jan Jørgensen.

Medieforligsteksten lægger også op til, at det er muligt at lave værditest af TV 2-regionernes "væsentlige nye tjenester eller væsentlige ændringer af eksisterende tjenester". Det har Vagn Petersen ingen problemer med, fordi TV 2-regionernes muligheder allerede er stærkt begrænset, og fordi den snævre økonomiske ramme for regionerne ikke gør det lettere at udvikle nye initiativer, mener han

Jan Jørgensen er heller ikke skræmt af værditesten.

"Værditesten har vi jo set komme via BBC og DR. Det er i mine øjne fornuftigt set ud fra det faktum, at de regionale trykte medier også har deltaget i kritikken af DR: Så lad os bare få mulighed for at komme med vores gode ideer, og derefter få dem ”godkendt” i den proces. Det bekymrer mig dog lidt, hvis der skal gå for meget bureaukrati i den – både her i huset og hos Radio- tv-nævnet," siger han.

De tre regioner mener, at de i forvejen lever op til forpligtelsen om at formidle kunst og kultur. For TV 2 Bornholm har den forpligtelse været skrevet ind i public service-kontrakten siden sidste medieforlig og for TV 2 Lorry giver det også sig selv, mener Dan Tschernia.

"Den region vi dækker er den mest kunst- og kulturproducerende og kulturkonsumerende del af Danmark. Derfor er TV 2  Lorry formentlig allerede i dag det mest kultur- og kunstformidlende elektroniske medium i Danmark. Så det krav er jeg helt enig i," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også