Debat: Et forlig med muligheder

Medieforliget kan love godt for de kommende forhandlinger om støtten til de trykte medier, skriver formanden for Danske Specialmedier, Christian Kierkegaard.
Christian Kierkegaard

Forventningerne bør være store hos de trykte medier og de fritstående webmedier, efter at medieforliget under overskriften ”Fokus på kvalitet og mangfoldighed” giver de elektroniske medier yderligere 290 millioner kr. i støtte i 2011 – hvor af 135 millioner kr. går til særlige formål i DR.

De elektroniske medier står for 12 procent af originaljournalistikken i de danske medier – mens de trykte medier, netmedier og bureauer står for den resterende del. Så skal kvalitet og mangfoldighed styrkes – og det er vi meget enige med forligspartierne om – er det øgede midler til fritstående netmedier og specialmedier, der vil have størst effekt.
Disse medier producerer en stadig stigende del af originaljournalistikken uden at få statsstøtte – og er sammen med de statsstøttede dagblade det første og afgørende led i den journalistiske fødekæde.

Kvalitet og mangfoldighed
Vi forventer, at politikerne vil forfølge målsætningen om kvalitet og mangfoldighed, når de umiddelbart efter sommerferien skal forhandle de trykte mediers vilkår, og Danske Specialmedier har fremlagt at oplæg til, hvordan regeringen for mindre end 100 millioner kr. på samme tid kan styrke både kvaliteten og mangfoldigheden i medierne til glæde for de danske mediebrugere.

Mediepolitikerne har med opdelingen af forhandlingerne i en elektronisk og en trykt del gjort det vanskeligere for dem selv. Opdelingen er blandt andet sket med henvisning til, at midlerne til de elektroniske medier kommer fra licensen og til de trykte midler kommer fra statskassen. Og denne opdeling er dybt problematisk – da både licensens størrelse og skatterne er politisk bestemte og pålægges alle danskere. Beløbene bør derfor ses som et hele, som det skete i den medieudredning, som professor Anker Brink Lund og Rambøll har udarbejdet for Kulturministeriet.

Lav hold forlig
Vi har de seneste år set, at de trykte medier er blevet ramt, når statsfinanserne er presset – senest demonstreret ved, at regeringen og Dansk Folkeparti i forbindelse med genopretningsplanen har beskåret støtten til Dagbladsnævnet med otte millioner kr. om året – og for få år siden, da portostøtten til uge- og månedsblade blev ofret ved et finanslovforlig.

Danske Specialmedier vil opfordre til, at der politisk nu laves et holdbart forlig for de trykte medier og de fritstående netmedier, som giver grundlag for en styrkelse af kvaliteten og mangfoldigheden blandt disse medier. De trykte medier er økonomisk hårdt ramt af fald i annonceindtægterne og store stigninger i distributionsomkostningerne som følge af en stærkt forsinket postliberalisering. Derfor skal politikerne finde midler, som kan sikre en fortsættelse og udvikling af originaljournalistikken.

Rent elektronisk forlig
Og lad os så håbe, at det er sidste gang, at der indgås forlig baseret på medieplatforme. Sådanne forlig kunne være berettigede dengang, platformene levede deres eget liv – men i en tid med mediekonvergens og produktion af indhold til mange platforme, må mediepolitikken og –støtten også ses i en helhed.

Når der nu er indgået et rent elektronisk forlig, er der en række positive ting, som vil give udviklingsmuligheder for specialmedier. Det gælder blandt andet udbygningen af den nuværende værditestordning for nye DR-tjenester, så konkurrenceelementet også inddrages, - og styrkelsen af det private produktionsmiljø blandt andet i form af udlægning af multimedieprodukter er også et skridt i den rigtige retning.

Danske Specialmedier ser også muligheder for, at specialmedier kan blive indholdsleverandører til den nye radiokanal og vil arbejde for, at det blandt andet sikres gennem udbudsbetingelserne. Så et forlig med muligheder for nogle specialmedier.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også