Producenter: Forlig styrker kreativiteten

Det er en misforståelse, at DR har frygtet den øgede konkurrence på programproduktion, som medieforliget fører med sig, siger Producentforeningen
Per Fanefjord Laursen

Producentforeningen er tilfreds med den nye medieaftale, som man mener vil styrke mangfoldigheden i det danske mediebillede og give et løft til de private produktionsselskaber.

”Alt i alt kan jeg kun være tilfreds med aftalen, og både Producentforeningen og de private producenter vil gå konstruktivt ind i den kommende medieforligsperiode. Vi vil gerne vise både DR og oppositionen, at der ikke er nogen grund til at frygte øget konkurrence på programproduktion. Tværtimod,” siger direktør Klaus Hansen, Producentforeningen.

Han er dog ked af, at det ikke blev et bredt forlig, for det er altid at foretrække.

Klaus Hansen hæfter sig især ved, at kravet til DR om at lægge produktioner ud i branchen stiger til 250 mio. kr. i 2014.

”Det fører til øget mangfoldighed og konkurrence på både kreativitet og økonomi,” spår han.

Han imødeser et udredningsarbejde hen over sommeren for at vurdere, hvordan der kan indføres en såkaldt BBC-model, hvor DRs interne afdelinger kan byde ind på at producere programmerne, og det samme kan de uafhængige producenter.

Ros til større Pulje
Han hilsen det velkomment, at Public service-puljen, der blev indført i det nugældende medieforlig, gøres permanent med et beløb på 37,5 mio. kr årligt, hvilket er en stigning i forhold til den nuværende pulje.

Endelig åbner medieaftalen for product placement, hvilket er en klar forbedring af TV 2s konkurrenceposition i forhold til de kanaler, der sender fra udlandet, vurderer han.

Film uændret
For Procentforeningen smelter tv og filmområdet uundgåeligt sammen.

Klaus Hansen noterer sig, at tv-stationernes filmforpligtelse lempes, således at både DR og TV 2 skal engagere sig i dansk film for 60 mio. kr. årligt.

Til gengæld overføres 25 mio. kr. af licensmidlerne til Det Danske Filminstitut.

”Det samlede beløb, der er til rådighed for danske spille- og dokumentarfilm er hermed uændret," siger Klaus Hansen.

”Selv om vi havde ønsket os flere midler til dansk film, så vil overførslen af 25 mio. kr. til DFI vil forhåbentlig kunne give en bedre balance i støtten til dansk film. Det løser dog ikke de grundlæggende økonomiske problemer for dansk film.”

Vilkårene for dansk film fastlægges i filmforliget, som skal forhandles senere på året.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også