Medieforlig på plads

Medieforliget blev som ventet smalt, efter at oppositionen trak sig på grund af uenighed om den nye radiokonkurrent til P1 samt forøgelse af PS-puljen.
MediaWatch

Kulturminister Per Stig Møllers (K) hjertebarn endte med at spænde ben for et bredt forlig. Ifølge kulturministerens udtalelser til DR Nyheder var det ud over radiokanalen, der skal konkurrere med P1, også en forøgelse af Public Service Puljen med 50 mio. kr., hvis finansiering oppositionen ikke kunne leve med, som skilte parterne.

Per Stig Møller erklærer sig trods det smalle forlig tilfreds med aftalen.

"Jeg er rigtig glad for aftalen, der sikrer lytterne og seerne et stærkt DR, bedre plads til de kommercielle aktører og ikke mindst mere mangfoldighed og kvalitet for licensmidlerne. Med udbuddet af den fjerde FM-kanal får vi brudt DR’s monopol og skabt reel konkurrence om public service på radioområdet. Samtidig udbygger vi Public Service Puljen og styrker den regionale tv-dækning ved at udvide sendetiden fra 2012. Alt i alt kan danskerne altså se frem til mere og bedre public service både i radioen og på tv," siger kulturministeren i en pressemeddelelse.

Forliget betyder, at DR skal aflevere de 50 mio. kr., det cirka har kostet at drive P2 til den nye radiokanal. Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen har - i lighed med DR selv -regnet sig frem til, at ændringerne vil koste DR langt mere end det, 700 mio. kr. over de næste fire år, samt at DR vil være nødsaget til at fyre mellem 2-300 medarbejdere.

Bag forliget står regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Og forliget kan blive en kortvarig fornøjelse, hvis vælgerne ved næste folketingsvalg foretrækker oppositionspartierne, der har varslet, at de vil lave forliget om, hvis de kommer til magten.

Nu skal et hurtigtarbejdende udvalg i gang med nærmere at definere, hvad den nye radiokanal skal indeholde, men sikkert er det, at det bliver en blanding af public service-stof, musik og nyheder.


MEDIEAFTALENS HOVEDPUNKTER

* Konkurrence på public service-radio ved udbud af FM 4 som en nyheds- og aktualitetsorienteret public service-radiokanal uden adgang for DR til at byde.

* Styrkelse af public service-tilbuddene til danskerne ved videreførelse og udbygning af Public Service Puljen og udvidelse af puljens anvendelsesområde. Den får tilført 50 mio. kr. oveni de nuværende ca. 100 mio. kr. over hele forligsperioden.

* Udvidelse af den regionale sendetid uden for TV 2-sendefladen. TV 2-regionerne får 100 mio. kr. over forligsperioden.

* Forslag om (fra et forventet licensmerprovenu på i alt 135 mio. kr.) at tilføre DR 35 mio. kr. til styrkelse af DR's nyheder og musik og 100 mio. kr. til produktion af en historisk dramaserie af høj kvalitet, der kan give danskerne kendskab til vigtige begivenheder i Danmarkshistorien.

* Bedre balance i støtten til dansk film sikres ved, at DR og TV 2’s forpligtelser i forhold til dansk film reduceres mod tilførsel af et tilsvarende beløb fra licensprovenuet til Det Danske Filminstitut.

* Indførelse af en markedsvurdering af nye væsentlige DR-tjenester, så public service-værdien fremover vejes op imod bl.a. mulighederne for private aktørers varetagelse af sådanne tjenester.

* Styrkelse af det private produktionsmiljø ved krav om øget udlægning af produktion fra DR til private producenter.

* Mere valgfrihed for de danske seere bl.a. ved afskaffelse af gældende krav i lokalplaner mv. om tilslutningspligt til fællesantenneanlæg.

* Der åbnes op for produktplacering, så danske tv-stationer stilles bedre i konkurrencen med udenlandske tv-stationer. Det gældende forbud mod "breaks" i programmer opretholdes.

* Ingen licensstigninger.

Kilde: Kulturministeriet 

Se hele aftaleteksten her.
 

- TBH 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også