Debat: Hvor er den fælles front?

Presse- og ytringsfrihed er ikke en given luksus - men vi er elendige til at markere det, skriver Marion Hannerup i debatten.
Marion Hannerup

Oven på en uge som den forgangne, har jeg et ønske til vores stand. Et ønske om, at Dansk Journalistforbund, DDF og pressens udgivere i det hele taget ind imellem kunne løfte sig op over snævre arbejdsgiver/arbejdstager-interesser og melde sig offensivt på banen - sammen - når der er en anledning til utvetydigt at markere værdien af en fri presse og værdien af friheden til at ytre sig.

Tre gode anledninger
Der var i hvert fald tre gode anledninger til at tage téten i den forløbne uge:

Vi kunne i fællesskab have taget uforbeholden afstand til det forkastelige brandattentat på den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks hjem.
Vi kunne være kommet først med en kontant kritik af den intimiderende behandling af Jyllands Postens korrespondent i Pakistan, Puk Damsgård-Andersen.
Vi kunne have brugt valget til de eftertragtede stole i FN's Menneskerettighedsråd den 13. maj til at minde os alle om, at med nyvalgte diktaturstater som Uganda og Libyen til at fremme og beskytte globale menneskerettigheder, er der god grund til ikke at slumre, når det handler om at beskytte ytringsfriheden. Så sent som på Rådets møde sidste år forsøgte en række muslimske lande som bekendt at få indført et forbud mod at kritisere religion og få en fælles accept af, at religionskritik er brud på menneskerettighederne.

Mange flere chancer
Vi har brug for at holde debatten varm – ikke mindst af hensyn til befolkningerne i nogle af de lande, der ikke er så heldige som os. Men bare rolig. Der vil - desværre - komme mange flere chancer for at tage føringen i den diskussion.

For eksempel næste gang et medie vælger censuren for at beskytte sig selv og sine medarbejdere. Som i sidste måned, da den amerikanske tv-kanal Comedy Central lagde en hyletone over al omtale af Muhammed og skjulte figuren bag en sort bjælke i et afsnit af den populære satiriske tegnefilm-serie South Park efter dødstrusler mod seriens skabere fra en muslimsk gruppe. South Park er ellers kendt og anerkendt for at gøre intelligent grin med samtlige religioners særheder. Comedy Central valgte desuden ikke at lægge afsnittet på hjemmesiden som det ellers er kutyme - uden at give en forklaring . Sørgeligt.

Fælles fodslag nu
Det er kun 65 år siden - med den tyske besættelse af Danmark som bagtæppe - at Børge Outze, med livet som indsats, kæmpede for ytringsfriheden og en fri presse og grundlagde dagbladet Information , som Alex Frank Larsen og Ole Lange på fin vis minder os om i deres biografi af en usædvanlig modig redaktør. Alligevel viser en undersøgelse fra Amnesty International fra sidste år, at over halvdelen af de store elever i landets folkeskoler ikke aner, hvad FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder er og ikke kan nævne bare én af dem.

Derfor giver det ekstra god mening, at journalisternes og udgivernes organisationer sammen står vagt om en så principiel ret som ytringsfriheden. Den skal gøres håndgribelig for befolkningen og for politikere gennem hverdagshistorier fra det virkelige liv, så ingen får lov til at glemme, hvad vi alle har på spil.

Fælles fodslag kombineret med en offensiv kommunikationsstrategi vil ikke bare være med til at beskytte enkeltmedier mod angreb fra ekstremister og øge forståelsen for mediestøtten. Det vil også højne respekten for den debatskabende journalistik og minde danske borgere og politikere om, at presse- og ytringsfrihed ikke er en given luksus, men noget vi selv kæmpede for mindre end en menneskealder siden, og som der endda findes folk verden over, der er parat til at dø for.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også