Plummer: Vi er under pres

Kenneth Plummer rynker panden på DR's vegne - mens vi venter på de næste og måske afgørende mediepolitiske forhandlinger på torsdag.
Per Fanefjord Laursen

Efter at generaldirektør Kenneth Plummer de seneste måneder haft mange møder med de mediepolitiske ordførere om DR’s rolle i dette års medieforlig, må han de næste dage nøjes med at sidde stille og vente på, at der går hvid røg op fra Christiansborg. På torsdag kl. 14.00 mødes medieordførerne igen til, hvad der måske bliver den sidste forhandlingsrunde.

Det er lige op over med et nyt medieforlig. Hvad er de to allervigtigste vigtige områder, hvor du håber på politisk velvilje?

"DR's stabile økonomi fremover er det vigtigste for os. Derfor håber jeg, at man vil indføre en pristalsregulering af licensen, så den følger priser og lønninger. Siden 2007 er vore indtægter udhulet i værdi med 200 mio. kr. Dertil kom en spareplan på små 300 mio. kr., som belaster DR. Det ville være kedeligt, hvis udhulingen af vore indtægter fortsætter fire år mere."

"Et andet emne er DR's udlægning af produktion. Jeg tror, det vil være skadeligt, hvis kravet til DR's udlægning øges væsentligt. Det vil betyde fyringer på den korte bane, og på den lange bane vil det skade DR, hvis vi pålægges at udlægge mere produktion, især hvis det rammer vore strategiske kompetenceenheder, som f.eks. den succesrige tv-dramaenhed. Det må ikke blive en industristøtte diskussion, på bekostning af et ønske om at producere det bedste tv og radio til danskerne. Penge må ikke være kriteriet, og min erfaring er i øvrigt, at DR producerer tv til samme pris som i det private," siger Kenneth Plummer og minder om, at DR investerer i alt 1,7 mia. kr. på at købe ind hos eksterne private aktører og opfylder de nuværende krav om at udlægge 140 mio. kr. årligt i tv-produktion.

Hvad er værst for DR: Der indføres nye, rigtige markedstest af nye initiativer, eller at FM4 koncessionen genudbydes?

"Hvis der indføres markedstest med objektive og fair kriterier, så skal vi nok klare det. Men hvis DR mister én radiokanal ud af de fire FM-kanaler, er det ikke noget, der gavner lytterne. Det ville være synd at smadre noget, der er en succes, ud fra ideologiske beslutninger. Men jeg anerkender naturligvis, at hvis politikerne vil det, så er det deres gode ret. Så skal vi nok få det bedste ud af den situation.”

DR's Public service-kontrakt er ret beset meget blødt formuleret. Hvorfor ikke få indflettet præciseringer af DR's opgave fremover. Det er da en hjælp?

"Det er vigtigt, at vi har nogle hovedretningslinjer, som er politisk besluttet. Når det er sagt, så tror jeg, man skal passe på, at det ikke bliver for detaljeret. Det er fint med nogle hovedrammer, som de dygtige mediefagfolk hos DR, TV 2 og regionerne så skal fylde ud."

Er DR under pres op til dette forlig?

"Ja, det er vi, og det undrer mig. Udenlandske aktører har aldrig været stærkere på det danske elektroniske mediemarked, så man burde være fokuseret på, hvordan man ruster de danske alternativer, som DR og TV 2, til fremtidens konkurrencesituation."

DR har for nylig været mere forsigtige med at udtrykke nye ideer, planer osv, end er kutyme op til et forlig. Dukker I nakken?

”Vi venter på forliget, som sætter hovedrammen for de næste fire år. Vi har allerede arbejdet længe med vores strategi for de næste år, men vi kan jo først gøre arbejdet færdigt, når forliget er klart, og vi kender alle de økonomiske og indholdsmæssige rammer.”  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også