”Journalistik er ikke raketvidenskab”

De bedste journalister har ikke nødvendigvis en traditionel journalistisk uddannelse, siger Per Mikael Jensen.
Christian Grunert Pedersen

De bedste journalister har ikke nødvendigvis en traditionel journalistisk uddannelse, siger Per Mikael Jensen.

Den tidligere direktør for TV 2, og nuværende øverste chef i Metro International, Per Mikael Jensen, mener ikke, at journalistfaget er i krise. Tværtimod har situationen aldrig været bedre for dem, der, som Jensen udtrykker det, har evnerne og lysten til at kommunikere. Derfor må journalisterne holde op med at klynke og omfavne de teknologiske muligheder, der byder sig.   Er der stadig brug for journalister?   ”Det lader til, at denne verden synes, det er sjovt at kommunikere, og det er en af vores basiskompetencer. Jeg mener, det er svært at græde over, at verden kommunikerer mere, end den nogensinde har gjort. Man kan så altid diskutere kvaliteten af den kommunikation,” siger Per Mikael Jensen og tilføjer:   ”Hvis man formår at tage del i det, så er der masser at gøre for dem, der kan li’ at kommunikere. Men hvis man tænker meget traditionelt på det - at man kommer til at lave et indslag på to et halvt minut til TV-Avisen eller en to-spalters-artikel i et dagblad - så er behovet med stor sandsynlighed svingende. Og det gør jo ikke noget - der er masser af folk i vores fag, som laver alt mulig andet,” påpeger han.   Men journalisterne er jo bekymret for, at de ikke kan få arbejde i fremtiden, og at meget af deres arbejde vil blive overtaget af ikke-journalister, f.eks. bloggere?   ”Jeg ved ikke, om de kan li’ at gøre sig selv til ofre, men det, synes jeg, er noget pladder. Det er ikke raketvidenskab, det vi laver,” lyder meldingen fra Per Mikael Jensen:   ”Hvis man kigger på nogle af de bedste blogs, der er mest fremtrædende i verden, så er de jo lavet af folk, der har en publicistisk indsigt, men som ikke nødvendigvis er uddannede journalister. Hvis du i det hele taget kigger på journalistik, så er mange af de bedste ikke de journalist-uddannede,” siger Per Mikael Jensen.   Og det gælder også Metro-aviserne?   "Ja, det gør det bestemt. Nu er det ikke mig, der ansætter dem, men tidligere har jeg personligt aldrig kigget ret meget på, om en ansøger var uddannet journalist - hvis nogensinde," fortæller den danske Metro-chef.   Kræver ikke dybe kvalifikationer Per Mikael Jensen kan ikke se, hvordan det at være journalist skulle føre nogle særlige egenskaber med sig:   ”Det er muligvis meget sagnomspundet, men det har aldrig været noget, som krævede dybe kvalifikationer. Det kan godt være, at Journalisthøjskolen er meget bedre i dag, end da jeg selv gik der, og det tror jeg, at den er, men det at kommunikere, at fortælle historier, er jo en menneskelig egenskab og adfærd”.
  ”Man er begyndt at tale om det, som om det var noget, der var mejslet i sten – det er det overhovedet ikke. Der findes ikke nogen eviggyldig kvalitetsstandard, jeg er overbevist om, at standarderne og kravene på Ugeskrift for Læger er anderledes end de, der gælder på Se&Hør”, lyder det fra den tidligere TV 2-direktør.   Per Mikael Jensen mener rent faktisk, at tiden er en guldgrube for journalister. Tiden, hvor journalister var afhængig af et bestemt medie, er forbi, og det giver journalister helt nye muligheder, mener han:   ”I gamle dage kunne journalister ikke sådan lige gå ud og starte sin egen medievirksomhed - avis, magasin eller radio. Alene investeringen i produktionsanlæg afholdt de fleste fra at gøre det. I dag kan du i princippet klare dig med en bærbar computer og et internetabbonement”.   Udstiller uvidenhed
Per Mikael Jensen er langt fra imponeret over den journalistiske kvalitet i de danske medier:
”Evnen til at skrive korrekt dansk er ikke engang en kvalifikation, man finder hos mange journalister. Men langt værre er det, at vi oftere og oftere udstiller vores enorme uvidenhed om forhold, som almindelige læsere på sekunder kan afsløre som enten uvidenhed eller skarpt vinklet. På den måde er nettet jo med til at pille det magiske ud af journalistik - læserne kan gå ad vore veje, hvis de vil”.   Hvis der nogensinde har været tale om en standardvare, så er det for længst forbi:   ”Man er i høj grad dygtig til det, man nu har besluttet sig for at blive dygtig til. Hvis du er på et ugeblad, så er det forhåbentlig det, du er god til”.   Hvad skal journalister så kunne?   "10.000 forskellige ting. Man skal selvfølgelig beherske kommunikationsformen på det pågældende medie, hvor man arbejder, men da de jo varierer enormt, er der ikke en simpel opskrift."   Hvad er dit råd til dem, der gerne vil være journalister?   ”At de er ekstremt bevidste om, hvad det egentlig er, de vil. Man bliver nødt til at gøre op med illusionen om, at hvis man bliver journalist, så kan man det meste inden for vores fag. Det kan man ikke,” lyder det fra Per Mikael Jensen.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også