Mobil-tv er en stendød sild

Alt tyder på, at planerne om Boxer TV og DR's lancering af jordbaseret mobil-tv (DVB-H) i år er gået i vasken, før de overhovedet er kommet i gang.
Per Fanefjord Laursen

Boxer TV og DR er fra den 1. november 2010 forpligtet til at udbyde mobil-tv sendt via de jordbaserede digitale sendere, kendt som DVB-H.

Det er et krav i den gatekeeper-koncession, som Boxer vandt og accepterede for præcis to år siden. DR er også forpligtet til at bidrage ved at udnytte 15 procent af kapaciteten i MUX6.

Der har imidlertid været  meget stille om projektet de senere år, og det er ikke så overraskende, for projektet er problematisk og overhalet af begivenhedernes gang, siger mobilekspert John Strand fra konsulentvirksomheden Strand Consult.

Lægger DVB-H i graven
"DVB-H er død i Østrig og Schweiz, fordi forretningsmodellen ikke hang sammen. Det vil den heller ikke gøre i Danmark. Jeg anslår, det vil koste 240 mio. kr at bygge det nødvendige sendenet, og det vil kræve mindst 400.000 kunder," siger Strand.

Det er urealistisk, ikke mindst fordi disse mange kunder skal udstyres med en ny telefon - og de internationale producenter er efterhånden holdt op med at producere de rette telefoner.

Også mobilekspert John G Petersen, Mobilsiden.dk, lægger DVB-H i graven:

"Flere teleselskaber udbyder i dag mobil-tv via streaming, hvilket rigtig mange af både nuværende og fremtidige mobiletelefoner understøtter. Derfor kan det blive svært for Boxer at få flyttet disse kunder over på en helt ny platform, der tilmed kræver ny mobil. Derfor tror jeg, at mobil-tv vil komme i takt med, at mobilnettenes datakanaler bliver både mere udbredte og hurtigere. Umiddelbart tror jeg ikke på en helt ny platform, der både kræver et dyrt sendenet og helt nye mobiler hos forbrugerne," lyder analysen.

Dårlige erfaringer
De ovennævnte forhold er sandsynligvis baggrunden for, at aktørerne er meget tilknappede om emnet. Ingen vil erkende, at de vender tommelfingeren nedaf. Boxer TV's direktør Steen Ulf Jensen er fåmælt, men siger dog:

"DVB-H var hot for nogle år siden og var tænkt som et nyt GSM-format, men er ikke rigtig slået igennem i andre lande. Vi må se, hvad vi kan lære af de erfaringer."

DR vil heller ikke udtale sig, her afventer man Steen Ulf Jensens mening om sagen. Hos den relevante myndighed - Styrelsen for Bibliotek og Medier - vil man heller ikke kommentere på forventningerne til en mobil-tv lancering den 1. november.

Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen erfarede først på en konference torsdag, at DVB-H i MUX6 reelt er aflyst.

"Med de nyeste oplysninger, vi har fået i dag (torsdag, red.) om mobilt tv i mux6, er det et emne, vi skal have til debat i medieforhandlingskredsen."

Boxer har andre udfordringer
Den manglende interesse fra Boxer hænger også sammen med, at Boxer TV fik færre abonnenter ud af sin efterårslancering, og selskabet har således andre, vigtigere ting at tænke på.

MediaWatchs kilder vurderer, at det realistiske scenario er, at DR og Boxer TV mødes med politikere i foråret og forsøger at tale sig ud af koncessionsbetingelserne.

Mest logisk er, at MUX6 i stedet benyttes til at give plads til mere almindeligt tv. Boxer TV er lidt bagud på abonnementssalget og kan godt bruge flere og andre tv-pakker. Det kræver mere kapacitet - ikke til mobilt tv - men til almindelig tv-kanaler - og gerne mindst en HD TV-kanal.

DR vil sikkert takke ja til muligheden for bruge ressoucerne på andre projekter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også