Regeringen: DR i kortere snor

Markedstest og P2-udbud er fortsat på agendaen i regeringens kommende medieudspil, hvor DR får fuld fokus, mens TV 2 nærmest ignoreres.
Per Fanefjord Laursen

Mediebranchen afventer fortsat regeringens medieudspil, der er meget forsinket, hovedsagelig fordi en ny kulturminister indtog posten for ca. fem uger siden. I en analyse onsdag talte politisk kommentator Hans Engell imidlertid for, at den nye kulturminister vil være tilbøjelig til at skærme DR mod krav om begrænsninger - et nøglepunkt i forgængerens udspil.

Men den tolkning afvises klart af Kulturministeriets centrale embedsmand på medieområdet, kontorchef Jesper Hermansen, der torsdag eftermiddag talte på en tv-konference i København, afholdt af Brancheforeningen af Elektroniske Medier.

Med sig havde Jesper Hermansen en dugfrisk tolkning af, hvilke toner og emner regeringen vil spille ud med, og i korte træk ventes det at være følgende - også efter Per Stig Møller har sat sine aftryk:

  • Statsejede medier skal ikke fylde mere, end de gør i dag. Derfor er Public service-kontrakten og udvidede tests af DR’s nye aktiviteter på agendaen, herunder en egentlig markedstest. Men det er ikke oplagt at lade sig inspirere af de temmelig kostbare tests, der gennemføres i Storbritannien. Der bliver altså tale om en markedstest i en blødere version.
  • Licensstigninger er udelukket, men der kommer flere licensmidler ind, fordi flere i dag betaler licens via medielicensen. Deres anvendelse til debat. Regeringen er også åben for en diskussion af en anden pristalsregulering af DR’s licensbeløb, som opposionen også foreslog i går.
  • Det fastholdes, at medieforhandlingerne ikke vil beskæftige sig med aviserne og med nye mediestøttemodeller, som foreslået i den store udredning af professor Anker Brink Lund. Heller ikke med afledte temaer som tværmedialitet og platformsneutral-støtte.
  • Mere konkurrence i public service-udbuddet er et nøgletema. Det giver sig især udtryk i ønsket om en forlængelse af Public Service Puljen. Det vil blive diskuteret, om den skal være større og yde tilskud flere forskellige initiativer. Det kommer også på tale at afgøre, hvorvidt der skal stilles andre krav til ansøgerne, som f.eks om ansøgernes juridiske tilhørshold.
  • Mere public service-konkurrence er også baggrunden for, at et udbud af FM4-koncessionen (P2 frekvenserne) fortsat er på regeringens agenda.
  • Regeringen har tilsyneladende allerede hørt de nye afdæmpede toner fra DR omkring DAB. Behovet for at udvælge en slukkedag for FM var nedtonet.

TV 2 er knap nok på agendaen. Man afventer EU’s arbejde med at godkende redningsplanen. Udspillet vil heller ikke beskæftige sig med filmområdet, bortset fra at det er op til debat, hvilke beløb DR og TV 2 skal øremærke til filmproduktion, og hvorvidt TV 2 og DR bør have mere indflydelse på, hvilke projekter der realiseres.

Den nye minister, Per Stig Møller, skal bruge endnu nogle uger på at sætte sig ind i stoffet, samtidig med den drevne politiker tager en runde blandt de andre partier for at bukke holdningerne mod hinanden - inden de regulære forhandlinger indledes, formentlig til maj.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også