Risiko for nyt DR monopol på tv-dramaer

DR får igen monopol på tv-dramatik, hvis Public service puljen nedlægges, som Kenneth Plummer foreslår, advarer TV 2 og TV3.
Per Fanefjord Laursen

DR's generaldirektør Kenneth Plummer foreslog i fredag, at politikerne overvejer at afskaffe Public service puljen.

Så vidt han kan bedømme, har Puljen ikke frembragt et øget antal danske nyskabende, originale programmer på de kanaler, der har fået støtte, som var målsætningen. Kenneth Plummer mener, man skal holde sig til, at licenskroner, der er opkrævet til DR og TV 2 regionerne, kun går til public service kanaler.

Hos TV 2 erkender direktør Merete Eldrup, at TV 2 har et specielt forhold til Public service Puljen.

"Public service puljen er en svær størrelse. Kenneth Plummer har fuldstændig ret, når han påpeger, at det virker mærkværdigt, når man poster danske licenskroner i store udenlandske mediekoncerner, der i øvrigt har valgt at sende fra England og dermed ikke følger den danske reklamelovgivning," siger Merete Eldrup.

Det forholder sig imidlertid sådan, at public service hovedkanalen TV 2 i forvejen står for 11 projekter af de 23 tv-projekter, der har fået støtte i de ca. to år puljen har eksisteret. TV 2 har fået 39 mio. kr i støtte - ud af de 71 mio. kr, der er uddelt i alt.

Det forklarer TV 2s ambivalente forhold til Puljen.

TV 2-fiktion delvist baseret på PS-puljen
"Omvendt må vi fra TV 2s side erkende, at med public service puljen er der blevet lavet noget tv, der måske ellers ikke var blevet produceret. Public service puljen har blandt andet været med til at finansiere en del af TV 2s satsning på fiktion i 2009. Blot skal man huske, at den største del af finansieringen kommer fra TV 2 selv."

TV 2s direktør ser en anden ulempe ved public service pulje, fordi den let fører til at nogle skal mene noget om produktionen af et tv- program. Hun advarer imod det store smagsdommeri. Når TV 2 ellers producerer sine programmer, så er der et produktionsselskab bag, og TV 2 stiller selv med en redaktør.

"Men når der er public service pulje-penge involveret, skal der også en tredje part på banen fra DFI. Det kan godt blive lidt tungt."

Øget kvalitet og konkurrence
TV3s direktør Jesper Grønholdt anerkender, at det er en suveræn politisk afgørelse, hvorvidt ordningen skal nedlægges, forblive det samme eller forhøjes.

"Den er i den grad fastslået som en succes - og støttemidlerne sikrer helt sikkert en øget kvalitet og dermed øget konkurrence. Hele formålet med Puljen er jo politisk at sikre, andre kan få råd til at udfordre den høje kvalitet i eksempelvis tv-dramatik, DR TV kan præstere, fordi de får milliarder af kroner i licens årligt."

TV3 har selv investeret langt over 30 millioner kroner i 'Lulu & Leon'.

"De midler, vi fik fra Puljen til Lulu & Leon, har været med til øge kvaliteten i alt fra manuskript til instruktion og skuespil mv. Netop fordi vi udover vores egen investering kunne investere endnu flere midler i serien. Husk på, det er midler der er sendt retur i det danske produktionsmiljø og dermed er med til at udvikle de talenter, DR TV, vi og TV2 også har glæde af fremover."

TV3-kanalerne vil uanset Pulje-støtte eller ej fortsætte med at give seerne underholdning, lover han.

"Uden Puljen er der blot en hel del udviklingsprojekter, vi og andre kommercielle stationer ikke vil gå i gang med. Støtten gør, at der bedre er råd til at tage flere chancer end ellers. Og uden konkurrencen, vil DR TV være et monopol på eksempelvis tv-dramatik-området. Monopoler er ikke godt for nogen."

Nyskabende og originale
Public Service Puljen har frembragt et øget antal danske nyskabende og originale programmer, og alle projekter er bedømt som originale og nyskabende af en yderst kompetent styregruppe, oplyser Bo Mortensen, der tidligere producer på Public Service Puljen.

Han vurderer, at hovedparten af de støttede programmer ikke ville være blevet produceret uden støtte, og ingen programmer ville med sikkerhed være produceret i samme kvalitet, hvilket også er et støttekriterie for puljen.

Når det gælder Kenneth Plummer og Merete Eldrups kritik af, at London-baserede kanaler kan søge støtte, siger han:

"Der skeles generelt i debatten skævt til at SBS og MTG er berettigede støttemodtagere, fordi de sender deres programmer fra udlandet og ikke er underlagt dansk lovgivning. Der er ingen grund til at fortsætte med at fremhæve det som urimeligt. EU's konkurrencemyndighed har slået fast, at det er lovligt, og at der ikke rokkes ved definitionen af dansk tv på den baggrund," siger Bo Mortensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også