Poul Madsen om lækage-sag: TV 2 har et problem

TV 2's nederlag i byretten i går er ikke et nederlag for pressen, mener Ekstra Bladets Poul Madsen. Hos Jyllands-Posten er meningen en anden.
Louise Reseke

"En en rigtig, rigtig dårlig dag for dansk presse".

Sådan lød det fra TV 2's nyhedschef Michael Dyrby i går efter afgørelsen i Købenshavn Byret, der pålagde Michael Dyrby og TV 2-reporter, Rasmus Tantholdt, at få tungen på gled og fortælle, hvem der er TV 2's kilde i historien fra 2007 om danske jægersoldaters hemmelige mission i Irak. Men den udlægning af dommen er Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen dog ikke på linje med.

"Jeg mener ikke, det var en sort dag. Inden vi bliver alt for fokuserede på vores egen lille metier, så er det værd at huske, at det største problem stadig er, at offentligheden endnu ikke har fået at vide, hvem der er lækken i den her meget alvorlige sag," siger Poul Madsen.

Havde offentliggjort lydfil
"Sagen er et problem for TV 2, men den er et endnu større problem for offentligheden, fordi det handler om en person, der har brudt al anstændighed omkring tavshedspligten, når det gælder danske soldaters liv. At det tilsyneladende er en central person i forsvarsministeriet, gør det kun endnu værre, at vi ikke er kommet tættere på et svar," siger Poul Madsen, der mener, at TV 2 har sat sig i et stort dilemma i sagen.

Ved at fokusere på kildebeskyttelsen på den ene side, svigter man på den anden side ansvaret som nyhedsformidler - ved ikke at viderebringe oplysninger af samfundsmæssig betydning.

"TV 2 har et kæmpe problem, fordi de har gjort sig til part i sagen. De må jo gå den vej, de synes, men det her er ikke en sejr for offentligheden," siger Poul Madsen, der havde været parat til at gå en anden vej.

"Hvis jeg som chefredaktør på Ekstra Bladet havde haft den lydfil, DR er i besiddelse af, havde jeg offentliggjort den af hensyn til offentligheden interesse."

Der er ingen sag
Hos Jyllands-Posten er chefredaktør Henrik Thomsen dog helt enig med Michael Dyrby -  i går var en sort dag for pressen.

"Byrettens afgørelse er et udtryk for en gradbøjning af kildebeskyttelsen. Det er et skråplan, hvis det er retten, der nu skal tage stilling til, hvornår der gælder et særligt samfundsmæssigt hensyn i forhold til at afsløre en kilde," siger Henrik Thomsen, der har svært ved at se sagen som andet end et eksempel på, at medierne bider sig selv i halen i jagten på en historie - uden at vurdere histoirens relevans.

"Det, der undrer mig, er, at sagen blusser op to år efter, historien kom frem. Hvis forsvaret havde set det som et stort samfundsmæssigt problem, da historien kom frem i 2007 - hvorfor rejste de så ikke sagen den gang? Det her er en medieskabt historie, der udspringer af et interview i Ekko," siger han.

Jyllands-Posten havde selv opsnuset historien om danske soldaters mission til Irak i 2007 og bragte historien dagen efter, TV 2 havde kørt den sent aftenen før. Jyllands-Posten er dog ikke blevet kontaktet af myndighederne af den grund med krav om at afsløre deres kilde i sagen. Men det undrer ikke Henrik Thomsen.

"Nej, for jeg mener ikke, at der er nogen sag," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også