Forsker: Få så styr på TV 2

Det bør være sidste gang, at der indledes medieforhandlinger med en uafklaret TV 2-situation. Medieprofessor opfordrer til handling omkring landets største public service tv-kanal.
Per Fanefjord Laursen

Den politiske syltning af TV 2 må stoppe. Professor Stig Hjarvard, Film- & Medievidenskab, Københavns Universitet, opfordrer nu til, at det bliver sidste gang, at TV 2's rolle og situation blafrer i den politiske vind.

"Danmarks største public service tv-station er uafklaret på ottende år. Nu må det være sidste gang, man gennemfører et forlig med den usikkerhed," siger han.

Om få uger går politikerne i gang med at forhandle et nyt medieforlig på plads, der gælder fra 1. januar 2011 til 2014. Men endnu en gang er den bebudede TV 2-privatisering, som regeringen havde højt på agendaen allerede ved tiltrædelsen i 2001, ikke så højt på menuen.

Langt nede på listen
TV 2 flyver generelt under den mediepolitiske radar, vil mange mene. Som f.eks. forleden, hvor de mediepolitiske ordførerne præsenterede deres ønsker til det kommende medieforlig under en høring, arrangeret af Det nye Public service råd. TV 2 var langt nede på listen over emnerne.

Kun Venstre siger klart, at TV 2 skal privatiseres, men på grund af finanskrise og EU-sager, ledes der efter en anden model for at genstarte processen. En idé er, at TV 2 børsnoteres og sælges, mens staten fastholder majoriteten i ejerskabskredsen - i lighed med Dong-modellen.

SF og Radikale har i sidste forlig accepteret, at privatiseringen er et mål, men medieordførerne siger ligeud, at det haster ikke for deres skyld.

Enten eller
"Jeg vil opfordre til, at man nu ser lidt realpolitisk på sagen og i dette forlig overvejer, hvad kan gøres, hvis vi ikke får solgt TV 2 i den kommende forligsperiode? Kom med alternativer. Enten sælger man og opgiver, at TV 2 løser public service-opgaver, eller også bringes TV 2 tilbage til en rigtig public service-rolle. Eventuelt ved at man tager TV 2 tilbage under licensbetalingen. Det bliver det samme, om borgerne skal betale abonnement, eller den licens de tidligere betalte for TV 2."

Hjarvard påpeger, at en rent kommerciel rolle giver god mening, da værdien af TV 2 efterhånden ligger ovre i de fem nichekanaler - ikke hovedkanalen, der har public service forpligtelserne, men gav et dundrende underskud på 350 mio. kr. i 2009.

Abonnement ændrer rolle
Stig Hjarvard advarer om, at TV 2's rolle vil forandres, når og hvis der indføres abonnementsbetaling. Det er planlagt til januar 2012, hvis ellers EU godkender forslaget.

"Der sker noget med TV 2, når den får abonnement. Den mister must-carry forpligtelsen og tager et skridt længere væk fra klassisk public service. Dertil kommer, at politikerne skal overveje at give TV 2 mere liberale reklameregler, herunder reklameafbrydelser. Er TV 2 så en public service kanal?" spørger Stig Hjarvard.

Mediemarkedet har hverken set regeringens eller oppositionen faktiske medieudspil, der er udsat. Sandsynligvis til efter påske. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også