Debat: Canal9-farcen fortsætter!

Konkurrencestyrelsen har blåstemplet Telenors overdragelse af superligakampe til Canal9 - en helt urimelig forskelsbehandling, skriver direktør for TV 2 Sport, Claus Bretton-Meyer.
Claus Bretton-Meyer

Der er nu gået over et halvt år, siden den nye milliard-aftale om dansk klubfodbold trådte i kraft. Ikke desto mindre er der stadig uenighed om den retmæssige fordeling af superligakampe på tv. Hos TV 2 Sport fastholder vi, at Telenors overdragelse af kampe til visning på den nystartede underholdningskanal Canal9 er i klar strid med udbudsaftalen, eftersom Canal9 ikke lever op til de penetrationskrav, som TV 2 Sport og de øvrige tilbudsgivere i sin tid blev bedømt på. Der er med andre ord tale om en urimelig forskelsbehandling, som vi hverken kan eller vil sidde overhørig.

Canal9 langt fra dk4
Konkurrencestyrelsen og DBU/Divisionsforeningen har i månedsvis sparket bolden fra den ene banehalvdel til den anden.

Divisionsforeningen forsvarer sig med, at man skam ikke har slækket på kravene – også selvom det er indlysende for enhver, at Canal9 langt fra har opnået den samme udbredelse (penetration) som dk4, hvor kampene oprindeligt var tiltænkt placeret. Tværtimod har Canal9 mistet penetration i den seneste tid, ikke mindst efter at en række store Stofa-antenneforeninger har droppet kanalen. Selvom enkelte kampe blev vist på landsdækkende DR1 i efteråret, er de to kanalers kombinerede penetration stadig langt fra det niveau, der blev givet tilsagn om, da Telenor sikrede sig den såkaldte pakke 2. Alligevel tillader Divisionsforeningen ufortrødent, at et uændret antal superligakampe vises på Canal9.

Hos Konkurrencestyrelsen mener man imidlertid, at der ikke er sket væsentlige ændringer i det oprindelige kontraktgrundlag. Derfor er det op til Divisionsforeningen selv at tage stilling til, om man har lyst til at håndhæve aftalerne, og hvordan man i givet fald vil gøre det.

Farceagtigt argument
Styrelsen påpeger desuden, at en indgriben risikerer at ødelægge markedets almindelige mekanismer. Dette argument er mildt sagt farceagtigt, når man tager i betragtning, at det var den selvsamme myndighed, som tilbage i 2007 var særdeles optaget af at gribe ind i netop de almindelige mekanismer på tv-markedet. Godt to år senere kan vi blot konstatere, at øget konkurrence altså ikke nødvendigvis er lig med fair konkurrence!

Faktum er, bolden nu tilsyneladende er på vej tilbage til Divisionsforeningen.

Dér har man indtil videre gravet hovedet dybt ned i sandet i håb om, at sagen nok løser sig selv – men efter et halvt år i flyverskjul må Divisionsforeningen vel efterhånden erkende, at der faktisk ER et reelt problem, og at det ikke bare forsvinder ud i den blå luft. 

Fair play, tak
Uanset udfaldet af Konkurrencestyrelsens igangværende behandling af sagen, vil det klæde Divisionsforeningen at træde i karakter og pålægge Telenor/Canal9/DR at leve op til det aftalte penetrationskrav i respekt for de øvrige samarbejdspartnere i tv-aftalen. Alt andet er ganske enkelt uacceptabelt og en hån mod princippet om fair play, som DBU og Divisionsforeningen ellers er så kendt for at hylde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også