DJ: Vi har ikke ondt af Aller

Allers medier bør have høj kvalitet - og det er rimelige aftaler for freelancere, der leverer stof til Aller Media med til at sikre, skriver formanden for DJ i et svar til Aller Medias topchef.

Af Mogens Blicher Bjerregård, formand for Dansk Journalistforbund (DJ).

Pål Thore Krosby mener, DJ skal tage et realitytjek, når det gælder forholdene for de freelancere, der leverer hovedbestanddelen af indholdet til Aller Medias forskellige medier. Det gør DJ hele tiden, og vi laver over hele paletten fleksible aftaler og indretter dem efter et marked, hvor kvaliteten i indholdet ikke må forringes, hvis virksomhederne skal blive ved med at tjene penge.

Pål Thore Krosby mener, at DJ's opfattelse af ordnede forhold for freelancere, der leverer til Aller hører et andet århundrede til. Det er ikke alene disrespekt over for de mange hundrede freelancere, der leverer det meste af indholdet til Allers medier, det er også direkte forkert.

DJ på omgangshøjde
DJ indgår fleksible aftaler for hele paletten af medievirksomheder i Danmark, fordi DJ er på omgangshøjde med den danske flexicurity model. Vi er udmærket klar over, at medierne er i skarp international konkurrence, og at nye vaner lægger pres på de mere traditionelle udgivervirksomheder. Derfor går vi også langt for at lave aftaler, der kan tilfredsstille dem. Derfor indgår vi fleksible aftaler, der giver medievirksomhederne gode muligheder for at kunne få produceret tekst og foto til en rimelig pris og med rimelige muligheder for at kunne videreudnytte dette i andre medier.

Men vi indgår ikke urimelige aftaler, hvor freelancere, der ikke nyder nogen beskyttelse i den individuelle kontraktforhandling med Aller, bliver snydt og får forringet deres vilkår. Sandheden her er nemlig, at ikke bare vilkårene, men også kvaliteten af produkterne bliver ringere. Skal troværdigheden og kvaliteten være i top i Allers medier, kræver det stærke leverandører, der kan stå inde for deres arbejde.

Dårlig forretning
Med forringede vilkår for videreudnyttelse og honorering til freelancerne, fjernes resurser til og motivation for at lave et ordentligt professionelt stykke arbejde, der skal garantere den kvalitet, der adskiller de professionelle medier fra de øvrige. Er det tilfældet, forringes indholdet i Allers medier, og kræsne mediebrugere vælger andre medier.

En rimelig aftale for de freelancere, der er helt uundværlige for Aller Media er den eneste vej at gå, hvis medievirksomheder også fremover vil kunne benytte sig af den fleksible arbejdskraft som freelancerne udgør, og som med sin mangfoldighed af kompetencer af selve den DNA som Allers medier er gjort af.

I DJ påstår vi ikke, at freelancerne er sulten nær, som daglejere var det i 1800-tallet. Men vi ved, at uden rimelige forhold for denne gruppe på arbejdsmarkedet, kan virksomheder som Aller Media ikke opretholde den forretning, der i 2008 gav en omsætning på fire milliarder kroner i Norden, en ligeså stor egenkapital og et afkast til Aller-familien og andre aktionærer på 50 mio. kroner trods et år med finanskrise.

Diktat og trusler
Men hvorfor skal freelancerne gå ned i betaling og tåle store forringelser i værdien af deres ophavsrettigheder? Og hvorfor skal det ske som et diktat med trusler om udelukkelse fra arbejde i stedet for ved civiliserede forhandlinger med den organisation, de har valgt til at repræsentere sig?

Den store gruppe freelancere der leverer bestilt redaktionelt indhold til Aller arbejder på lønmodtagerlignende vilkår. Det gør de – også selvom den enkelte måtte have virksomhedsordning hos Skat m.m. Ved læsning af den kollektive aftale, vil det stå klart, at den også omfatter denne gruppe. Der er ingen feriebestemmelse, den omfatter i detaljer fotografer (nær ved 100% har virksomhedsordning og er momsregistrede), der tales om ordrebekræftelse, levering og bestilling m.m.

De individuelle leveringsaftaler, der først er sendt ud halvandet år efter freelanceaftalens indgåelse undergraver aftalen, hvilket desværre nok også har været Aller Medias hensigt.

Rimelige aftaler
Vi har ikke ondt af Aller, og det har de nordiske journalist- og fotograforganisationer, der følger sagen tæt her i Danmark, heller ikke. Også for dem er det væsentligt, at Aller er villige til at lave rimelige aftaler for freelancerne, og vi har deres fulde støtte i vores intentioner om at få en ny aftale, også såfremt det er nødvendigt at benytte den ret - vi på en del af freelancernes vegne har - til at blokere for lønmodtager freelancearbejde fra 1. marts.

Vi håber naturligvis, at Aller inden da har indset, at uden fleksible, trofaste og dygtige freelancere, der leverer i høj kvalitet, vil Aller i stedet lide tab – og det har hverken Aller eller freelancerne interesse i.

DJ er med helt fremme – vi står ved vores ansvar for det fleksible arbejdsmarked, men det kræver aftaler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også