Dagbladsstøtte ikke del af regeringens medieudspil

Kulturministeren løfter sløret for flere konkrete punkter i regeringens mediepolitiske udspil, der kickstarter forhandlingerne først i januar.
Per Fanefjord Laursen
I begyndelsen af januar offentliggør regeringen sit udspil til et mediepolitisk forlig gældende for 2011-2014, og når det sker, kan forhandlingerne for alvor sættes i gang.
Carina Christensen gav onsdag på Børsens Medietopmøde overskrifterne for det udspil, der dukker op kort efter nytår Som ventet er emnet 'mediestøtte' på listen. Professor Anker Brink Lunds udredning af nye mediestøtte-ordninger danner oplæg til en diskussion af en fremtidig mediestøtte-model, hvor støtten gives mere på tværs af medierne.

Det er kulturministeren helt med på.
Dagblade en seperat sag Men regeringen har ikke taget stilling til de scenarier, som udredningen opstiller. "Dagbladene er ikke med i regeringens medieudspil. En ny støtteordring for dagbladene hører under en anden politisk sammenhæng og er en selvstændig øvelse," siger Carina Christensen, der foretrækker at adskille poltiiske forhandlinger af en ny dagbladsstøtteordrning fra det traditionelle mediepoltiske stof -  de elektroniske medier - og vil gemme den diskussion til senere. På mediestøtte-området kan hun dog love et nyt udspil om Public service-puljens fremtid. "Puljen har fungeret godt og bidrager til konkurrence på public service udbudet," konstaterer hun. Rammer om DR's digitale råderumDer er ingen tvivl om, at DR's rolle i medieverden som ventet ligger højt på agendaen, men målsætningen er mildnet en smule set med DR-øjne. Ministeren taler nu om, at der skal udvikles en dansk version af de skrappe værditests, der praktiseres bl.a. i England. Det er netop den opblødning, som DR's ledelse har ført lobby-arbejde for. "Der er nye rammer fra EU om, hvorledes man regulerer public service-medier på de digitale platforme. Vi skal se på, hvorledes den værditest, vi har nu, kan virke bedre, og vi skal beslutte etablering af en ekstra test af de negative påvirkninger, som nye DR initiativer kan have på markedet. Danmark er midlertid et lille mediemarked, og vi kan derfor ikke blot overtage den britiske model. Vi skal udvikle nogle tests, der passer til danske forhold,"  siger ministeren. Hun understreger også, at hun ikke er ude i et angreb på DR. En stærk public service udbyder er vigtigt for dansk sprog og kultur, præciserer hun. "Vi imødeser værditests af DR på nye platforme med sindsro, og håber at de vil blive udstyret med objektive kriterier," lyder første kommentar fra DR's generaldirektør Kenneth Plummer. Med den melding er det tænkeligt, at Socialdemokratisk modstand falder væk på det punkt.   Store radioambitioner
Regeringens udspil for medieudviklingen frem til år 2014 indeholder store mængder af radioambitioner og intentioner om mere dynamik i markedet. "DR er svær at hamle op med for de private radiokanaler, og vi vil skabe mere konkurrence på radio," lyder ministerens overskrift. Carina Christensen bekræfter, at et udbud af FM4-koncessionen (nuværende P2, red.) er på tegnebordet. Det store regeringsparti ved medieordfører Ellen Trane Nørby har ellers på det seneste været meget uklar i spyttet om de planer, der mildt sagt er upopulære i DR. FM4 skal udbydes til en privat aktør, der ønsker at sende public service-radio fra 1. januar 2011. 

"Den nye radiokanal skal bidrage med konkurrence på public service-området, den skal levere høj kvalitet, og den skal sikres økonomiske rammer."

Udbuddet af FM6 tilladelsen (Radio 100FMs gamle, red.) som skønhedskonkurrence er allerede undervejs, og Carina Christensen tror godt, man kan tænke sig, at genudbuddet af FM5 (nuværende NovaFM) også bliver på skønhedskonkurrence-vilkår, og dermed uden høje afgifter. Klar til at overveje FM-sluk
"Vi skal også diskutere betingelserne for udbud af fem DAB-sendemuligheder og samtidig nøje overveje, om der skal sættes en slukkedato for FM. Det er et svært spørgsmål, hvor der er flere gode argumenter for og mod." DR foreslår et FM-sluk senest i 2015. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også