London-kanalerne under pres

Det ligner ved første øjekast en risikabel affære for TV3 og SBS, når Ofcom skal kulegrave, hvorvidt de fortsat kan sende under britisk flag og lovgivning.
Per Fanefjord Laursen

Det kan meget vel tage et helt år for Ofcom at vurdere, hvorvidt SBS og TV3 fremover skal regnes som danske kanaler, eller som engelske kanaler, som det hidtil har været tilfældet, vurderer én Mediawatch-kilde.

Den britiske Ofcom-myndighed skal i den nærmeste tid indhente udtalelser fra TV3 og SBS om, hvorfor de selv mener, de er juridisk hjemhørende i England. De to kanaler ville ikke levere disse oplysninger til Radio- og tv-nævnet. Men det går sikkert lettere, når det er den myndighed, de mener, de hører under, der udbeder sig informationerne.

Det er ikke Ofcom-regler, der danner grundlag, men Ofcoms juristers tolkninger af det justerede EU-direktiv, der træder i kraft den 14. december, som påny skal afprøve om de er engelske eller danske.

Udgangspunktet er som hidtil, at det land, man uplinker, dvs. sender, fra, er det land, man reguleres under. Det er et vigtigt grundprincip i EU-direktivet, som man ikke afviger fra uden gode argumenter, fordi det fører til kaos, hvis en broadcaster i ét land skal udsende kanaler til andre lande under vidt forskellige lovmæssige grundlag. 

Fokus på redaktionelle beslutninger
I den samlede bedømmelse af tilhørsforhold indgår, hvor reklameindtægterne havner, antal ansatte i begge lande, sprog, og hvor programbeslutninger tages.

Sidstnævnte kriterier er strammet op i punkt 23 i det nye direktiv. Der er skærpet fokus på, hvor de reelle beslutninger tages. Hvor er den effektive kontrol? Det er næppe nok at have folk med lange titler siddende i uplink-landet, hvis de reelt ikke tager beslutningerne.

Der synes udsigt til en tidskrævende proces for Ofcom at kortlægge tv-selskaber i den detaljeringsgrad. Den britiske myndighed skal grave ned i MTG og SBS' strukturer, og er nærmest nødt til at splitte SBS og TV3's organisationer ad og undersøge, hvordan kommandovejene fungerer, hvis det afgørende er at placere den redaktionelle beslutningskraft.

Politikere kunne drive sag 
Der er meget delte meninger om, der overhovedet er en sag, når SBS og TV3 dokumenterer sine  forhold.

Men sagen kunne i teorien også tage et andet mere direkte spor, nemlig at Danmark som land sætter en klageproces i gang, hvis staten mener, at en “fremmed” station, der sender til Danmark, overtræder de fælles EU-regler.  Nogle mener, at TV3 og andre f.eks. ikke overholder EUs regler for reklametid, programkvoter, m.m.

Den klagevej er klart beskrevet som noget nyt i EU-direktivet, men Kulturministeren interesserer sig ikke for London-kanalerne.

SBS og TV3 afventer
SBS TV og TV3 har ikke travlt med at bidrage til debatten i disse dage. Man afventer nu en henvendelse fra Ofcom.

Trods en teoretisk trussel mod deres indtjening er de to selskaber sandsynligvis ikke voldsomt bekymrede. De tror, at når først Ofcom får lejlighed til at studere de faktiske forhold, så vil sagen falde ud til deres fordel.

Det er kendt, at TV3 har en programdirektør for alle skandinaviske programbeslutninger, Jacob Mejlhede, siddende i London. Mejlhede har også en London-baseret chef over sig for alle markeder, hvor MTG har tv-aktiviteter.

Stor programredaktion i London
SBS TV har ikke sendt fra London nær så længe som MTG.

SBS er organiseret anderledes end TV3-systemet, fordi man er en del af den tyske Pro7Sat1-gruppe, men SBS vil også fremlægge argumenter for,at ansvaret for alle programbeslutninger ligger i England.

SBS' svar vil lyde, at al programkompetence er samlet i London, om end SBS' dokumentation til Ofcom vil vise, at den øverste ledelse sidder i München.

SBS vil henvise til, at man i sit nordiske hovedkvarter i London, der er et britisk registreret selskab, har en program-kommité på 25 personer, der arbejder for alle SBS-kanaler. De mødes hver måned, så vidt Mediawatch er orienteret, og tager alle beslutninger om, hvad der købes og sættes i gang på nordisk plan.

Det gælder især alle programindkøb i Hollywood, der vel dækker over 75% af sendefladerne, men også store egenproduktioner som f.eks. Wipe Out, der er besluttes og lanceres på skandinavisk plan. Kommitéen er sammensat af svenskere, englændere og den nordiske/danske SBS-direktør Henrik Ravn, erfarer Mediawatch.

Det er lidt uklart, om kommitéen også diskuterer rene danske egenproduktioner. Dem har SBS 15 af i 2010. Dertil kommer det forhold, at den lokale programplanlægning rent logisk må ske lokalt.

SBS' samlede organisation i London tæller omkring 60 personer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også