Nævn spiller London-kanaler videre til Ofcom

Radio- og tv-nævnet overlader det til de britiske myndigheder at afgøre, om TV3 og SBS rent juridisk er danske kanaler under dansk lov.
Per Fanefjord Laursen

Radio- og tv-nævnet behandlede mandag en klage over, at TV3 og flere andre tv-kanaler i mange år har sendt til Danmark med base i London og derfor under engelsk lov.
I TV3s tilfælde har man sendt i 20 år fra London.

"På nævnsmødet i går blev det konstateret, at TV3 og SBS ikke føler sig forpligtede til at fremkomme med detaljerede faktuelle oplysninger til Radio- og tv-nævnet med den forklaring at stationerne er hjemhørende i England," siger Nævnsformand Christian Scherfig til MediaWatch.

Han har tiltro til, at Ofcom kan få en bedre dialog med London-kanalerne. Derfor overlader Radio- og tv-nævnet nu sagen til den britiske Ofcom myndighed, der får til opgave at undersøge og konkludere, hvorvidt TV3-kanalerne og SBS TV skal regnes som danske eller britiske kanaler, og dermed hvilken lovgivning de skal følge. Britisk lovgivning tillader f.eks. breaks i programmerne. Det gør EU-direktivet også, men dansk lov gør ikke.

Redaktionel base kan blive afgørende
Det nye i diskussionen omkring 'London-kanaler' er, at det nye EU-direktiv, der træder i kraft den 11. december, indeholder visse justeringer af de krav, der stilles til definitionen af, hvor en tv-kanal hører hjemme rent juridisk. Mest interessant er, at det nye direktiv vægter højere, hvilket land de redaktionelle beslutninger træffes i.

På det område står TV3 og SBS TV i en særlig situation, da de har programledelser siddende i både Danmark og England - modsat flertallet af mange andre tv-kanaler, der sender til Danmark fra London. London er kendt som uplink-by for et stort antal tv-kanaler i hele Europa.

Der kommer ingen udtalelse fra Nævnet om sagen, som f.eks. Kulturministeren kunne tage bestik af.

"Nævnet har for nærværende ingen meninger om, hvor de to tv-selskaber er hjemhørende. Det er en sag, vi undersøger som så mange andre, fordi den er rejst. Det undersøger vi så, uden hensyn til de interessenter der måtte være, eller til de udtalelser, som politikerne måtte være kommet med om emnet," siger Christian Scherfig.

Kulturministeren har hele tiden understreget, at hendes fokus er på TV 2s arbejdsbetingelser. Hun har hidtil afvist at ville gå efter danske kanaler, der sender fra London - selv om det viser sig at være muligt.

Den klage, som har sat Nævnet på sagen, kommer fra én TV 2-medarbejder.

Christian Scherfig tør ikke gætte på, hvor lang sagsbehandlingen er i Ofcom.

Ifølge MediaWatchs oplysninger er Ofcom langt fra ubekendte med beslægtede sager med tv-kanaler fra andre lande.

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også