Baggrund: Magtspillet i DR

Mette Bock opgav magtkampen med Grarup og DR Medier og sagde op. Det blev startskuddet på den omfattende organisationsændring, der koster 40 chefstillinger.
Per Fanefjord Laursen og Louise Reseke

Med Mette Bocks opsigelse i DR forsvinder ikke bare DR Programproduktion, men også den figur i DR's direktion, som DR's bestyrelse ansatte for knap to år siden for at stå vagt om de klassiske public service dyder.

Mette Bocks opgave var også at være buffer for den mere brede og forretningsorienterede tilgang til public service-begrebet, som mediedirektør Lars Grarup er eksponent for, støttet af generaldirektør Kenneth Plummer og økonomidirektør David Hellemann i den hidtil fire mand store DR-direktion.

Magtkampen mellem Grarup og Bock
Har Grarup haft opbakningen i direktionen til sin public service linje, så har Mette Bock til gengæld haft et udpræget godt samarbejde med DR's bestyrelse, lyder det fra centrale kilder. Derfor kommer det også bag på nogle, at det var Mette Bock, der gik.

Det kunne angiveligt lige så godt have været Lars Grarup, der blev gået som udgangen på den magtkamp mellem Lars Grarup og Mette Bock, der har været udtalt. En magtkamp, der også har været indlejret i den organisationsstruktur, der nu står for fald, hvor Lars Grarup har siddet på pengene i DR Medier og Mette Bock haft rollen som værkfører i DR Programproduktion.

Mette Bock gik selv
Ifølge centrale kilder valgte Mette Bock selv at trække stikket for en lille måneds tid siden, før det nåede at komme til et åbent opgør. Hvad der har gjort det endelige udslag for hendes beslutning vides ikke, men at det har været tungtvejende, vidner alene det faktum om, at hun kun få uger forinden havde ansat en ny underdirektør, Suzanne Moll, der angiveligt skulle give DR Programproduktion mere vægt i forhold til DR Medier.

Mette Bocks opsigelse sparkede de organsationsændringer i gang, der nu træder i kraft fra nytår - ikke omvendt. Ændringerne giver indholdsproducenterne mere indflydelse i direktionen og bestyrelsen mere indflydelse på indholdsproduktionen - altsammen vand på Mette Bocks mølle.

Derfor er det angiveligt heller ikke spil for galleriet, når Mette Bock til medierne udtaler, at hun går uden at smække med døren. Til gengæld er det nok med en del ærgrelse over, at det var hendes egen opsigelse, der i sidste ende skulle til for at sætte de ændringer i gang, hun gerne havde set ske tidligere.

Tovtrækkeriet
Med Mette Bocks opsigelse blev der åbnet mulighed for at gennemføre ændringer, der ifølge kilder har været på tale i toppen af DR i flere år. Allerede for 4-5 år siden, var det på tale at skabe en mere faglig direktion, der ikke kun består af regnedrenge, men af indholdsmennesker.

Nu er tiden til det. Og ved at indføre den nye struktur og udvide direktionen med de fire nye områdedirektører (DR Nyheder, DR Danmark, DR Oplysning og DR Kultur), der bliver ansat af bestyrelsen, kompenserer man samtidig for den fortaler for folkeoplysningen i direktionen, som Mette Bock har været.

Samtidig ligner strukturen den, som DR's bestyrelsesformand Michael Christiansen kender godt og tidligere har arbejdet med på Det Kongelige Teater, hvor teaterchefen, operachefen, skuespilchefen og balletmesteren - altså indholdsproducenter - også er repræsenteret i den ni mand store direktion.

Kenneth Plummers rolle
Med manøvren cementerer DR samtidig Kenneth Plummers position i forhold til mediedirektør Lars Grarup, som længe er gået for at have været den, der i virkeligheden styrede DR. Lars Grarup havde ganske enkelt fået for meget magt.

Som en konsekvens flyttes en række områder fra Lars Grarup til Kenneth Plummers regi - det gælder bl.a. DR Udsendelse, DR Multimedie & Markedsføring - og bestyrelsesformand Michael Christiansen har i direkte tale sagt, at Kenneth Plummer får mere magt med omstruktureringerne.

Om Lars Grarup har anet skriften på væggen er ikke til at vide. Det er værd at bemærke, at Lars Grarup igennem det seneste år har påtaget sig en række internationale poster som bestyrelsesmedlem i World DMB Forum og i Television Arts & Sciences (IATA), samt som formand for Radio Days Europe.

Måske et tegn på, at han gerne ser sig selv i spil til en international stilling - som f.eks. den stilling den tidlligere DR-mand, Bjørn Erichsen, forlader i European Broadcasting Union (EBU) som tv-direktør om få måneder.

Brutal manøvre
Tilbage står, at processen er gået hurtigt, og at det er en brutal manøvre, der lige nu er i gang i DR, hvor der skal fjernes 40 chefjob stort set fra den ene dag til den anden - og uden at tage andre end de allernærmeste med på råd. Men sådan er DR også. "DR er ikke et sted, man forlader som chef, fordi man har nået pensionsalderen" - som en kilde udtrykker det.

Tilbage står også spørgsmålet om, hvorvidt den nye struktur vil ende magtspillet mellem DR Medier og programproduktionen - eller om den vil fortsætte med Lars Grarup, Kenneth Plummer og David Hellemann på den ene fløj - og de fire nye bestyrelsesansatte områdedirektører med fingrene nede i indholdet på den anden.

Men i den fremtidige strategi, hvor DR skal fokusere mere på kvalitetsindhold, er generaldirektør Kenneth Plummer og bestyrelsesformand Michael Christiansen mødtes i et nyt og stærkt interessefællesskab. De to udgør ifølge kilder tæt på en handlekraftig kombination af en politisk snu kulturindholdsmand og forretningsmanden med den stærke tæft for, hvad der rører sig i markedet.

Læs også Ole Nørskovs kommentar: Er Plummer og DR svækket?

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også