Politiken styrket af ballade i Forsvaret

Den arabiske oversættelse og Forsvarets interne uenighed har svækket forsvarets sag mod Politiken og Tøger Seidenfaden.
Troels Gadegaard Frølich

Det er god ammunition for Politiken og Tøger Seidenfaden i en eventuel retssag, at Forsvaret har været gennem tre tumultagtige uger siden politianmeldelsen for at udgive bogen ”Jæger – krig med eliten”.

Det vurderer mediejurist Søren Sandfeld Jakobsen fra CBS og politisk kommentator, tidligere forsvarsminister og tidligere chefredaktør, Hans Engell.

”Politikens forsvarer kan jo slå på, at Forsvaret med den ene hånd vil have bogen forbudt, fordi indholdet ’er top secret’, mens de med den anden hånd selv oversætter den til et sprog, som de, der vil angribe os, kan forstå,” siger Søren Sandfeld Jakobsen.

Sag mod Rathsack er mere interessant
Samtidig kan Politiken og Tøger Seidenfaden henvise til sagerne mod efterretningsofficeren Frank Grevil og Berlingske Tidende, der videregav trusselsvurderinger af situationen i Irak fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Her blev Frank Grevil dømt for at have brudt sin tavshedspligt, mens Berlingske Tidende gik fri, og det kan påvirke anklageren.

"Det har principiel interesse at få fastslået, hvor langt tavshedspligten dækker for Forsvarets ansatte, så anklageren godt vælge at droppe sagen mod Politiken, men holde fast i sagen mod Thomas Rathsack," siger Søren Sandfeld Jakobsen.

Den vurdering deler Hans Engell. Han mener dog ikke, at den arabiske oversættelse nødvendigvis svækker Forsvarets sag, folkene bag ikke har haft noget at gøre med vurderingen af indholdet.

"Det er jo nogle enkeltpersoner, som har taget nogle dumme beslutninger. Hvis der var blevet holdt et møde på chefniveau, hvor der var blevet taget en strategisk beslutning om at lave en oversættelse, er det selvfølgelig noget andet," siger Hans Engell.

Intern uenighed og Dybbøl skanser
Til gengæld svækker den interne strid om bogens farlighed anklagemyndighedens sag, vurderer Hans Engell. Og man skal ikke blive overrasket, hvis de officerer, der anbefalede at forholde sig passivt til udgivelsen, bliver indkaldt som vidner i en eventuel retssag.

Selvom Forsvaret formentlig kunne have lyst til at droppe anmeldelsen for at få lidt ro på sagerne efter de seneste tre ugers virak, kommer det ifølge Hans Engell ikke til ske:

"Hvis Forsvaret dropper sagen nu vil det være et tilbagetog, der giver mindelser om tilbagetoget fra Dybbøl Skanser. Og selvom de kunne have lyst, er de nødt til at vente på, at der er blevet udnævnt en ny forsvarschef, der ikke er personligt indblandet i sagen."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også