DJ: Kursjustering af mediestøtten

Idéerne i medieudredningens tre scenarier kan med fordel mixes, mener formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregaard.

I en kommentar til den netop offentliggjorte udredning af mediestøtten skriver formand for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård:

"Modellen for den fremtidige mediestøtte ligger ikke grydeklar i de tre scenarier, der er fremstillet i mediestøtteudredningen. Tværtimod venter der nu et stort arbejde for både medierne, organisationerne og ikke mindst politikerne for at finde den rigtige model for den fremtidige mediestøtte, som vil blive en sammenfletning af elementer i de tre scenarier.

Jeg mener fortsat, det er helt afgørende at alle 6,5 milliarder kroner, altså inklusive den milliard kroner, der går fra medielicensen til moms, skal bringes i spil. Man skal huske, at baggrunden for hele øvelsen er at sikre en fremtidig mangfoldighed med kvalitativ dybde i journalistikken i form af nyheder, aktualitet, information, kultur og debat.

Derfor er det vigtigste budskab i dag at få lagt an til en kursjustering, så vi også om 5 år har en mangfoldighed af bæredygtige medier, der bliver læst, set og lyttet til, og som bidrager som det væsentlige grundlag, medierne skal være for den samfundsmæssige udvikling.

Derfor skal de nuværende medier med publicistisk tilgang sikres deres fortsatte støtte, som det også fremgår af scenarie 1. Men samtidig bør ideen fra scenarie 3 om en pulje til udvikling og nye initiativer fremmes. Her kunne man passende tage udgangspunkt i tanken fra scenarie 2 om at lade Dagbladsnævnet vokse til noget andet og større. Det kan være midlet, der sikrer, at journalistikken i endnu højere grad flytter med over i de nye platforme. Tanken om at medier, der ikke er underlagt medieansvarsloven, ikke skal kunne få støtte, er helt relevant. Det vil betyde, at TV3 kun kan få del i udviklingsmidler, hvis lovgivningen indrettes efter det, så stationen må efterleve dansk lovgivning, selv om der sendes fra London.

Man skal så også huske, at stadig flere medier er i international konkurrence, og at det derfor ikke giver mening at kløve medier, bare fordi de er store, og jeg undrer mig over, at forskerne midt i deres overordnede perspektiv lige falder ned over DR’s P3 med slet skjult anbefaling af, at den kan sælges.

De største danske medier er små i international sammenhæng og har brug for mindst deres nuværende styrke. – Til gengæld kunne man hævde, at medier, der modtager støtte, skal afholde sig fra at udbetale udbytter til aktionærer.

Jeg håber, at vi kan blive fri for et stort slagsmål i de kommende måneder. Der er brug for at medier, organisationer og politikere sætter sig sammen nu for at være konstruktive i forsøget på at finde en bæredygtig løsning til gavn for mangfoldigheden og demokratiet."
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også