Ekspert: EU vil indhegne DR

Det mest aktuelle og vigtigste emne på dagens 'Public Service-konference' er EU's krav til DR om seriøse værditest - ikke globale medier og licensen.
Per Fanefjord Laursen

DR afholder i dag en stor 'Public service-konference' med debat af public service i den moderne medievirkelighed - især set i lyset af de udenlandske mediers indtrængen i danskernes hverdag. Datoen er ikke tilfældig.

Der er godt to uger, til mediestøtte-debatten for alvor skydes i gang, når professor Anker Brink Lund præsenterer sine mediestøtte-scenarier, herunder muligvis nye licensmodeller.

Men hvis konferencen er timet for at sætte en ny mediepolitisk agenda, så er det et andet emne, der presser sig på, påpeger lektor Søren Sandfeld Jakobsen, Juridisk Institut, Copenhagen Business School.

"Mediestøtte kommer på agendaen om nogle uger, men DR's licens er slet ikke dette efterårs aktuelle kritiske spørgsmål for DR. Det er derimod EU's krav om indførsel af rigtige værditest," siger han.

EU har netop bekendtgjort sine nyeste udtalelser om emnet "statsstøtte og public service-virksomhed", som er et område der optager kommisionen meget, ikke mindst med de statsstøttesager, der florerer. Meddelelsen forventes snart at træde i kraft.

"EU gør klart, at definitionen af public service virksomhed grundlæggende er et nationalt anliggende, hvilket vil glæde mange, men der er et udtalt krav om at skærpe de såkaldte værditests, som skal sikre, at definitionen ikke bliver så bred, at public service-foretagenderne udkonkurrerer de private virksomheder på markedet. Disse skærpede krav kommer danske politikere og DR ikke udenom," siger lektoren. 
 
Markedsaspekt inddrages
Det er ikke acceptabelt for EU, at DR idag lader Radio- og tv-nævnet komme med en udtalelse om public service-værdien i et givent initiativ, som DR så selv godkender. Der bliver tale om krav til både en public service-værditest og en såkaldt 'market assessment'; altså en konkurrencemæssig vurdering som skal foretages af en uafhængig instans. Konkurrencestyrelsen kunne være egnet, fastslår Søren Sandfeld Jakobsen.

"Min forventning er, at danske mediepolitikere snarest må diskutere en tilpasning af dansk lovgivning til EU's krav. Samme politikere har forvejen et temmelig følsomt forhold til EU med de verserende statsstøttesager og den forsinkede TV 2-redningsplan, så der er næppe interesse i nye konfrontationer."

Søren Sandfeld Jakobsen mener, at EU primært har fokus på de digitale ydesler fra public service organistionerne og deres mulige effekt på markedet, men han vil ikke helt udelukke at f.eks. DRs samlede rolle på mediemarkedet kan komme i spil under medieforhandlingerne.

Lille dansk model
I det gældende, brede medieforlig kunne der kun nås til enighed om, at DR selv skulle udføre værditest af nye initiativer, som skulle sendes til udtalelse i Radio og Tv-nævnet, men i sidste ende godkendes af DR selv.

Radio- og tv-nævnet har netop for første gang udtalt sig om to DR initiativer, som blev godkendt.

En 'public service assessment' er en vurdering af den indholdmæssige værdi, et initiativ kan bibringe samfundet og befolkningen, mens en 'market assessment' er en vurdering af, hvor meget skade et givet initiativ kan gøre på det private marked.

Disse to forhold vejes op mod hinanden af et uafhængigt nævn, som det bl.a. sker i England.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også